fbpx
Иновации Hilton представи първия си чатбот с изкуствен интелект за обслужване на клиенти

Hilton представи първия си чатбот с изкуствен интелект за обслужване на клиенти

Хотелската верига Hilton обяви резултата от месечен конкурс за дизайн на новия си чатбот с изкуствен интелект и представен като анимационен герой – част от опит да даде „живот“ на новостартирания проект за обслужване на клиенти с персонализиран анимиран аватар.

Change Chen от DoubleTree от Hilton Shiyan взе главната награда, а Issa Li от Waldorf Astoria Shanghai на Bund и Vicky Li от Hilton Chengdu, съответно, второ и трето място. Конкурсът, който беше отворен за всички гости и членове на екипа на Hilton, привлече вниманието от бранша, като около 60 процента от проектите бяха представени от гостите на Hilton.

“Роден” на 19 февруари 2020 г., Xiao Xi, първият чатбот за обслужване на клиенти на Hilton, предоставя на членовете на Hilton Honors и всички гости бърз и удобен източник на консултантски услуги за пътуване. Членовете на Hilton Honors и гостите могат да задават на Xiao Xi различни въпроси, свързани с пътуването, като информация за хотела, местно време, подробности за цени, промоции и други. Xiao Xi е в състояние да предостави допълнителни съвети и дори ще забавлява гостите по време на пътуванията си, като непрекъснато предлага интелигентни предложения и съвети чрез интензивни обучения.

От старта си през февруари, Xiao Xi е отговорил на повече от 50 000 запитвания на клиенти, с 94 процента оценка на удовлетвореността на клиентите, което далеч надминава средната производителност на чатбот. В момента Xiao Xi е достъпен 24/7 през мобилните приложения на Hilton China – включително за iOS, Android и WeChat Mini Program.

Докато следва своята стратегия за цифрови и дигитални иновации, Hilton остава всеотдаен да създава изключителни онлайн изживявания за гостите. За да отговори на непрекъснато развиващите се и разнообразни изисквания, Hilton проучва различни канали и платформи, които могат да осигурят на гостите безупречeн онлайн опит.

Change Chen, победителя и създател на чатбота ,който се отличава с големи познания по графичен дизайн и се наслаждава на рисуването, каза развълнувано: „Исках да интерпретирам топлото гостоприемство на Hilton с прост, но очарователен характер. Надявам се, че „Xiao Xi“, който има огромна страст за пътувания и приключения, може да предостави на нашите гости и приятели веселие и подкрепа като незаменим спътник при пътуване.“

Източник: insights.ehotelier.com

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

Обявиха пакет от указания и мерки за зимните курорти през сезон 2020/21

Със заповед на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова се въвеждат единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите по повод предстоящия зимен сезон 2020/2021 г. Целта е всички туристически места да въведат еднакви практики, с които да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация.

Водещият немски туроператор за културен туризъм ще продава турове в България, регистрира 90% спад през 2020 година

Водещият германски туроператор за културен туризъм и пътувания, Studiosus, ще се фокусира върху безопасни почивки в европейските дестинации през следващата година, след като продажбите се сринаха с 90% през 2020 поради пандемията от коронавирус.

Директорът на “Пампорово” АД: Нямаме нищо против по-строгия контрол

За общи мерки срещу коронавируса в зимните ни курорти настояват от Националния борд по туризъм. В предложението си до Министерствата на туризма и на здравеопазването от борда настояват, че такива вече са въведени в много европейски страни и се прилагат едновременно във всички курорти.
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин