fbpx
Иновации Технологии Как да предпазим хотелския уебсайт и подобрим потребителското изживяване

Как да предпазим хотелския уебсайт и подобрим потребителското изживяване

В днешно време хотелският уебсайт представлява лицето на хотела, като неговата важност единствено ще се увеличава в идните години. Много голяма част от туристите ще проверят сайта ви, дори когато резервират през други платформи като booking.com. Зле работещ или изглеждащ сайт не би вдъхнал особено доверие и би се асоциирал автоматично с ниско качество на услугата ви, дори и да сте пет-звезден хотел.

Сигурността на сайта ви е не по-малко важна – ако той спре да работи частично или напълно, това моментално ще се отрази на резервациите ви в този момент. Ако проблемът ви продължи с дни, съществува опасност да загубите хиляди лева в пропуснати резервации. В тази статия ще ви разкажем за няколко лесни метода, с които да предотвратите всичко това.

Редовен Back-up на сайта

Back-up или резервно копие, е задължителна мярка за сигурност за всеки един сайт. Това е архивирано копие на вашия уебсайт, което се съхранява в случай, че нещо се обърка с основния сайт. Така гарантирате, че при авария, просто ще замените спрелия/счупения уебсайт с неговото работещо копие, и всичко ще се върне както преди.

Важен фактор относно резервните копия е през какъв интервал от време се правят. Ако сайтът ви е статичен – нямате форма за резевации, и рядко публикувате новини или оферти, то тогава back-up веднъж месечно (или дори годишно) би ви свършил работа. Ако обаче получавате резервации на сайта си, и публикувате съдържание редовно, то тогава трябва да сте сигурни, че сайтът ви прави нов back-up всеки ден. Това е така, защото резервното копие съдържа данните единстветно от деня, в който е създадено – всякакви потребителски данни като резервации например, записани в сайта ви след момента на създаване на това копие, не фигурират в съответния back-up. Ако правите ново копие всеки ден, то минимизирате риска да загубите ценна потребителска информация.

Създаването на back-up най-често е автоматичен процес в хостинга ви. Повечето надеждни хостинг доставчици са активирали този процес по подразбиране. Въпреки това ви препоръчваме да се подсигурите и да проверите дали това е случая и при вас. Винаги можете да се свържете с техническата поддръжка на вашия хостинг и да разбрете дали функцията е активирана, и дали е с необходимата честота спрямо вашите нужди (например ежедневен back-up).

SSL Сертификат за сигурност

Първото нещо, което се забелязва дори още преди сайтът ви да е заредил е дали връзката с него е сигурна или не. Можете да видите това отляво на домейна на всеки един сайт, който зареждате; в Google Chrome например се появява иконка с катинарче:

Подсигуряването на връзката между потребителя и сайта ви става чрез добавянето на така наречения SSL сертификат към вашия домейн. При липсата на такъв сертификат, сайтът ви автоматично ще се показва като Not secure – не е безопасен. Това веднага би създало лошо впечатление у посетителя на сайта, и дори би го възпрял да направи резервация, която включва плащане с карта на вашия сайт.

Можете да добавите SSL сертификат през хостинга, на който е качен сайта ви. Някои хостинг компании предлагат това безплатно, докато други искат заплащане на годишен абонамент от порядъка на 20-30 лева. Ако все още нямате такъв сертификат, препоръчваме ви да се свържете с вашия хостинг доставчик ако имате нужда от помощ с добавянето му.

Безплатната онлайн услуга CloudFlare също включва безплатен SSL сертификат по подразбиране. Не бихме могли да ви препоръчаме достатъчно тази услуга, не само защото е напълно безплатна, но защото предлага някои много важни инструменти на едно място, достъпни за абсолютно всички. (Ако желаете да напишем пълно ревю на услугата и как можете да се възползвате напълно от нея, коментирайте във фейсбук или ни изпратете съобщение!)

Ускоряване на сайта

Скоростта на хотелския уебсайт е от изключителна важност за потребителя: съществуват множество прочувания по темата. По-долу можете да видите статистики с вероятността потребителя да излезе от сайта ви, ако дадена страница зарежда твърде дълго. При зареждане, по-дълго от 3 секунди, рискът се увеличава много рязко.

Скоростта на сайта ви зависи от два фактора: колко добре е направен сайта ви, и колко ефективно става трансфера на информация между хостинга ви и крайния потребител. Докато първото е изцяло в рацете на вашия уеб разработчик, второто може да се подобри чрез кеширане (части от сайта, които се запазват на вашия телефон или компютър и зареждат моментално, вместо да се теглят наново от интернет) и така наречения CDN – Content Delivery Network. CDN-ът представлява мрежа от сървъри (подобно на вашия хостинг), които са разположени из целия свят, и така значително съкръщават разстоянието между потенциалния посетител на сайта, и сървъра, на който той е качен.

Услугата CloudFlare включва безплатно и двете – както много добро кеширане, така и CDN мрежа, която покрива целия свят. Така ще се сигурни, че сайта ви зарежда еднакво бързо както на потенциални туристи от Германия, така и от САЩ. За да се възползвате от нея, единствено трябва да се регистрирате и да свържете домейна си към тях (можете да се обърнете към вашия хостинг доставчик за помощ) – след това всичко ще заработи автоматично и сайтът ви ще работи осезаемо по-бързо за всички потребители.

Както вече споменахме, ако имате интерес да напишем по-подробно ревю на услугата Cloudflare, оставете коментар под поста ни във Фейсбук или ни изпратете съобщение на страницата!

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

МТ рекламира България като дестинация пред немски инфлуенсъри

Министърката на туризма Марияна Николова се срещна с Ан Щайнбах и Клеменс Зехи - блогъри и инфлуенсъри от Германия. Тя ги приветства за избора да посетят България през есента, когато у нас са много популярни разходките в планината и услугите на СПА курортите. Германските гости свързват страната ни предимно с летните почивки по Черноморието, но туристическият ни потенциал е много по-голям и разнообразен, обхващащ четири сезона. Лековитите води и балнеоцентровете стават все по-търсени и от много чужденци, информира министърът и припомни, че страната ни е на второ място в Европа след Исландия по богатство на минерални води.

Министърът на туризма на Турция: Потокът на български туристи е голям

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с министъра на културата и туризма на Република Турция Мехмет Ерсой. С турския си колега обсъдиха възможностите за съвместни инициативи между двете страни.

Интервю с председателката на Booking.com – Джилиан Танс

Джулианс Танс, бивш изпълнителен директор на Booking.com, а към този момент председател на най-голямия сайт за резервации даде интервю пред Дженифър Крихтън от The Flock. Танс говори за началото на Booking.com, как компанията преминава през кризата и какви са очакванията за бъдещето на индустрията.
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин