fbpx
Маркетинг Customer relations Безконтактно хотелско изживяване: Адаптиране към „новото нормално“ на очакванията на гостите

Безконтактно хотелско изживяване: Адаптиране към „новото нормално“ на очакванията на гостите

Началото на Covid-19 и блокирането на повечето страни по света накара много технологични компании и хотелиери, да предвиждат как ще изглежда света отвъд пандемията и коренно променените очаквания и предпочитания на пътуващите.

Вероятността значително да се променят очакванията на гостите за технологиите става висока, тъй като те предпочитат безконтактно и напълно мобилно преживяване в хотелите след Covid-19. Бъдещето на гостоприемството винаги е било мобилно и дигитално, но последните събития ще ускорят тази тенденция за хотелиерите.

Гостите предпочитат да се регистрират при пристигането си в хотела на мобилното си устройство, да получат цифров ключ и да продължат директно до стаята си. Те ще искат да самообслужват всичките си преживявания в хотела, като сами ще направят план за своята почивка- самостоятелно проучване на собственото си мобилно устройство и резервиране на спа процедури, класове и занимания, резервации за хранене и допълнителни услуги директно.

Безконтактните мобилни плащания ще бъдат предпочитаният метод за плащане вместо транзакции с „чип-и-пин“. Гостите ще избягват тълпите в бара и ще предпочитат да си поръчат питието от шезлонга си на басейна, масата или рум сървис чрез собствено устройство.

Тъй като индустрията на гостоприемството започва да се възстановява, подобряването на цифровото преживяване на гостите става все по-важно днес. Гостите ще търсят безконтактно и безпроблемно изживяване в бъдеще, използвайки собствени мобилни устройства. Ето основните функции, които трябва да се вземат предвид, за да се осигури “безконтактно гостоприемство” за гостите:

  • Мобилно настаняване и регистрация
  • Мобилни цифрови ключове
  • Мобилни плащания
  • Мобилен идентификационен номер (идентификатор на баркод, таксуване към стаята / членския акаунт)
  • Мобилно резервиране на спа услуги (масаж, терапия)
  • Мобилни съобщения
  • Мобилен начин гостите да правят запитвания
  • Мобилни поръчки за F&B
  • Мобилно напускане

Гостите ще се връщат в хотелите с предпочитания и очаквания, които никога не сме виждали досега. По този начин е наложително хотелиерите да се адаптират бързо и да гарантират, че гостите и служителите се чувстват комфортно в „новото нормално“.

Източник: www.resortsuite.com

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

TUI си осигури нова финансова инжекция за да оцелее през зимата

TUI Group постигна съгласие за втора финансова инжекция на стойност 1,2 млрд. евро от германското правителство, за да оцелее през зимата. Най-голямата европейска туристическа организация потвърди, че е изпълнила друго условие за предоставянето на втори стабилизационен пакет от германското правителство. Пакетът за подкрепа ще даде на TUI допълнителни 1,2 млрд. евро, за да даде общо 2 млрд. евро

Експертни мнения: Има ли бъдеще за новия “Thomas Cook”?

"Старият" Thomas Cook, 179-годишна компания и вторият по големина туроператор в света след TUI, се срина през септември 2019 г. Fosun Tourism Group, китайски конгломерат за пътувания, който вече притежаваше известния Club Med, купи права върху марката на фалиралата компания за 14 милиона долара.

Българите – третата по големина група чужди туристи в Турция

Броят на чуждестранните посетители в Турция е достигнал 7,3 милиона в периода януари-август, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на данни на министерството на културата и туризма. Данните бележат спад с цели 76,6 процента в сравнение със същия период на миналата година, който се дължи на ограниченията за пътуване, наложени срещу разпространението на COVID-19.
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин