fbpx
Маркетинг Customer relations Поколението Z и тежестта му върху сформирането на бъдещите Европейски пътувания

Поколението Z и тежестта му върху сформирането на бъдещите Европейски пътувания

Пътешествениците от поколението Z вярват, че туризмът благоприятства местните общности и същевременно дава лични облаги на пътуващите, като например: начина на възприятие относно чужди култури и изграждане на житейски опит придружен със самоувереност. Това е само част от научните разкрития, публикувани от European Travel Commission (ETC), които целят да обогатят разбиранията ни спрямо главните мотиви за пътуване и мирогледа на поколението Z.

С възрастта, младата популация повишава интересите си за пътуване, което се отразява и на нарастващия броя пътешественици. Мотивите на младежите са от съществено значение, за да се определи развитието на туризма през следващите години и какво отражение по-точно ще даде в Европа и в останалата част на света.

Тъй като са силно свързани помежду си, поколението Z израства по време на безпрецедентна осведоменост във връзка с човешкото поведение и здраве, технологии и влиянието на  човечеството  върху околната среда. Нагласата, убежденията и в допълнение, отношението към пътешествията на поколението са сформирани в резултат на няколко главни фактора, чието значение придобива изключителна важност още в началото на 21-ри век. Това включва появата на различни явления като глобализацията, финансовата криза през 2008, проявите на тероризъм, изменението на климата, както и напредъка в технологиите.

Резултатите от проучването са базирани на количествен метод. То е проведено сред общо 2 800 участници, представляващи поколението Z. Те са между 18 и 24 години, пребиваващи в Китай, Германия, Обединеното кралство и САЩ. Целта на проучването е да разкрие повече информация относно техните преференции и световен мироглед.

Съчетаване на лукс и бюджет с местна храна и градска култура

Проучването установи следните причини като водещ фактор, влияещ на избора на дестинация сред поколението Z: съотношението качество цена (47%), наличието на евтини полети (45%) и сигурност и безопасност (42%). Що се отнася до настаняване в хотел, повече от 1 на всеки 3 участници би избрал висококласен- 4 или 5-звезден. Това предполага, че поколението Z няма нищо против да съчетае бюджета с лукса като форма на самонаграждаване, за сметка на по-евтини транспортни средства. Относно бъдещи пътувания из Европа, 75% залагат на нови вкусове от местната кухня, последвано от 67%, които предпочитат да опознаят местната градска култура и 62% се отдават на културни дейности свързани с посещението на музеи или концерти.

Смартфон генерация

За никому не е изненада, че смартфоните са незаменимо устройство за младото поколение: за търсене и резервиране на различни пътувания, както и за извършване на промени или анулиране. Оказва се, че 70% от участниците в Китай показват големи предпочитания към смартфоните като средство за проучване на дестинациите. Също така, особено внимание се обръща на местните туристически компании, предлагащи съдържание, подходящо за мобилни устройства, с опция за плащане чрез приложение.

Да пътуваш с цел и отговорност

Проучването потвърди, че поколението Z наистина се развива с огромно чувство за осъзнатост спрямо собствената си отговорност към околната среда и общността. Повече от половината участници (52%) в Германия, Обединеното кралство и САЩ посочват изменението на климата на първо място по важност. На второ място с 43% се нареждат проблемите, свързани с психичното здраве, а на трето- 40%- престъпността и правосъдието. В Обединеното кралство и Германия отношението към авиационния данък и мобилността изглежда силно се различава от това на по-старите генерации.

Отношението към околната страна и душевното здраве са сред проблемите, с които Европейските национални туристически организации (NTOs) ще трябва да се запознаят по-обстойно. Те формират политиките и маркетинговите усилия в зависимост от нуждите на поколението. Препоръките около тези основни теми са включени в резултатите от проучването, като са показани и „12 тенденции, движени от поколението Z, които ще оформят бъдещето на пътуването в Европа“, за да помогнат в ръководството на политическия дневен ред на NTOs в текущ и дългосрочен план.

COVID-19 и Поколението Z

В днешни дни, поколението Z се сблъсква с разрив във връзка с образованието и кариерите си, боейки се за здравето си и това на техните близки. Проучването разкрива някои предварителни възгледи относно въздействието на коронавируса върху отношението на поколението спрямо ограничителните мерки в полза на всеобщото здраве. След ограничаването на пътешествията и свободата, се предполага, че и после ще продължат създадените модели на пътуване и съответните нагласи.

[1] За целта на проучването, поколението Z се отнася за тези, родени между 1996 и 2012 година, т.е. понастоящем са на възраст между 8 и 24 години.

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

Директор в Alltours: Планираме два пъти повече чартъри за България през 2021 година

"Германия е приоритетен туристически пазар и партньор на България. Страната ни е предпочитана дестинация за семейна почивка на германските туристи. През 2019 г. общият брой на туристическите им посещения у нас е над 761 хил., но корона-кризата ни изправи пред предизвикателства, които трябва да преодолеем с общи усилия."

Директорът на Интертурист: Турските хотели продължават намаляването на цените

Турските хотели търсят начини за допълнително намаляване на цените на нощувките през есенния сезон. Това обяви изпълнителният директор на туроператора "Интурист" Сергей Толчин по време на пресконференция в Националната служба за новини за резултатите от летния сезон.

TUI си осигури нова финансова инжекция за да оцелее през зимата

TUI Group постигна съгласие за втора финансова инжекция на стойност 1,2 млрд. евро от германското правителство, за да оцелее през зимата. Най-голямата европейска туристическа организация потвърди, че е изпълнила друго условие за предоставянето на втори стабилизационен пакет от германското правителство. Пакетът за подкрепа ще даде на TUI допълнителни 1,2 млрд. евро, за да даде общо 2 млрд. евро
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин