fbpx
Маркетинг Маркетинг директорът на Booking.com скептичен, че наемите ще се възстановят по- бързо...

Маркетинг директорът на Booking.com скептичен, че наемите ще се възстановят по- бързо от хотелите

Дори мениджърът на един от най- големите търговци на пътувания в света не е сигурен в плановете си за ваканция. Подобно на много пътуващи Арджан Дийк, главен маркетинг директор на booking.com, все още набрюдава възстановяването от пандемията.

„Мисля за моите летни планове и вероятно ще отида в Испания, но все още не съм напълно сигурен.“ каза Дийк в интервю за Skift Forum Europe. Също така спомена, че екипите му насърчават маркетинга, за да ускорят растежа на регионите и демографските сегменти, които показват скорост при закупуването на пътувания.

Някои скорошни данни сочат, че резервациите за ваканции прекарани в жилища под наем са се засилили в сравнение с хотелите. Airbnb заяви, че броят и търсенето на обявите за места под наем се е увеличил в сравнение от преди пандемията, защото дистирубторът въвежда програми за доброволно почистване и помагане в борбата с коронавирусът за домакините. „Няма да казваме на клиентите си какво да правят.“ заяви Дийк, отбелязвайки че Booking.com има най-голям избор за имоти под наем и хотели. Това показва доколко наемите са по- популярни от хотелите.

През април съоснователят и изпълнителен директор на Airbnb  Брайън Чески в разговор с Рафат Али (основател и изпълнителен директор на Skift) обясни, че компанията му вече се адаптира към това, което прогнозира, че ще бъде епохата след пандемията от коронавирус, в която масовият туризъм ще е в затишие и ще се осъществи „преразпределения на пътуванията“. Арджан Дийк обаче каза, че не споделя мнението на Чески, че пътуването ще се промени трайно и в дългосрочен план.

Преди да се присъедини към Booking.com, Дийк ръководи цялостната стратегия и операции за маркетинг в световен мащаб в Google и работи там 11 години. Скоро след като се присъедини към Booking.com преди година, той направи някои промени. През последните години сайтът реорганизира системата си на работа, така че да добави повече маркетинг към бранда, включително участия в телевизията, за да създаде по-директен трафик. Тази основна цел и стратегия остава непроменена.

Отбеляза обаче и скептицизмът си по въпроса, че някои от конкурентите на booking.com се оплакват от факта, че трябва да прехвърлят от разходите за оптимизация на търсачките, където се опитват да получат трафик от резултатите от търсенето с Google, към маркетинг в реклами в търсачките. Дийк изказа мнение, че такива стратегии в най- добрия случай са подвеждащи.

 „Защо конкурентите ни изведнъж започнаха да говорят за това? Мисля че вероятно има и други причини, като например цялостаната възвръщаемост на инвестициите им в маркетинговия бюджет да не е на нивото, на което те искат.“

Дийк каза също, че Booking.com е по-добър в оптимизирането на своите разходи, като отбеляза, че около една трета от неговия екип са учени по данни, които изучават поведението на клиентите и разходите за рекламни запаси. Той обсъди и конкурентните компании за резервации и пътувания, които имат програми за възстановяване, които според него не са трайни и съществени.

Много онлайн брандове за резервации и пътувания създадоха фондове за подпомагане на индустрията, като Expedia, Airbnb, Tripadvisor и Trip.com Group, но не и Booking.com. „Разбира се, че искаме процъфтяваща индустрия, в наш интерес е партньорите ни да бъдат изключително успешни“, каза Дийк. „Големите въпросителни около тези програми за помощ са, че те са сложни, неясни и включват  видове PR програми, за да изглеждат добре компаниите. Но дали помощта е наистина добра за партньорите ни?

Дийк поясни, че Booking.com иска да се съсредоточи върху бързото връщане на търсенето. Междувременно въпросът кой ще излезе от кризата най- силен, Booking Holdings, Airbnb, Expedia или Trip.com Group, ще вълнува анализаторите с месеци.

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

Директор в Alltours: Планираме два пъти повече чартъри за България през 2021 година

"Германия е приоритетен туристически пазар и партньор на България. Страната ни е предпочитана дестинация за семейна почивка на германските туристи. През 2019 г. общият брой на туристическите им посещения у нас е над 761 хил., но корона-кризата ни изправи пред предизвикателства, които трябва да преодолеем с общи усилия."

Директорът на Интертурист: Турските хотели продължават намаляването на цените

Турските хотели търсят начини за допълнително намаляване на цените на нощувките през есенния сезон. Това обяви изпълнителният директор на туроператора "Интурист" Сергей Толчин по време на пресконференция в Националната служба за новини за резултатите от летния сезон.

TUI си осигури нова финансова инжекция за да оцелее през зимата

TUI Group постигна съгласие за втора финансова инжекция на стойност 1,2 млрд. евро от германското правителство, за да оцелее през зимата. Най-голямата европейска туристическа организация потвърди, че е изпълнила друго условие за предоставянето на втори стабилизационен пакет от германското правителство. Пакетът за подкрепа ще даде на TUI допълнителни 1,2 млрд. евро, за да даде общо 2 млрд. евро
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин