fbpx
Маркетинг Почистване и хигиена: Мощен маркетингов инструмент след края на COVID-19

Почистване и хигиена: Мощен маркетингов инструмент след края на COVID-19

И това ще отмине. Колкото и да е лошо положението на COVID-19 и че в момента се намираме в разгара на битката, бизнесът в крайна сметка ще се върне към нормалното си съществуване, да се надяваме, по-скоро . Но страхът, насаден в съзнанието на хората от тази паника, ще се задържи дълго след пандемията.

Това означава, че наскор приетите по време на кризата хигиенни стандарти във вашия хотел, вероятно ще трябва да останат в сила завинаги, независимо от увеличението на разходите за поддържането им. Хората почти необратимо ще поддържат повишена чувствителност към правилните практики за почистване в обществени помещения или практически всяко друго пространство, използвано от непознати. И те неизбежно ще преценят вашето място за настаняване по това, независимо дали съзнателно или не.

Тоест, липсата на стандарти и процедури в хигиената ще доведе до силно отрицателни отзиви, за разлика от преди месеци или години, когато гостите са били склонни да направят компромис.

Бихме искали да избегнете тази ситуация, като първата стъпка е съсредоточена върху постоянното актуализиране на вашите протоколи за почистване. Като дърво, паднало в гората и няма никой наоколо да го чуе, как ще разберат гостите ви за всички тези ъпдейти в почистването, ако не ги афиширате?

Това ни отвежда до концепцията за „театър за чистота“. Концепцията може да се обясни като нещо, което е задължително да се направи, но е също толков задължително и да се покаже, афишира, като маркетингов ход и като успокоение за гостите.

Би било полезно да възстановите доверието на гостите, така че тяхното удовлетворение от вашия хотел да не пострада, поради някакви възприети санитарни норми. А именно, не става въпрос само за засилено почистване, което вашият екип извършва, но и гарантирането, че тези дейности се извършват и се забелязват от възможно най-голям брой гости.

Някои идеи за тази концепция са:

-Най-важното е да актуализирате ”маркетинговата си литература“, за да информирате гостите за новите си хигиенни стандарти, като започнете с бюлетин и обявяване на уеб-сайта на хотела.

-Чек листите, указващи кога последно е почистена обществената тоалетна или друго общо помещение, сега трябва да са на лесно видимо място за гостите, за да ги четат, вместо да бъдат прибрани поради тяхната неугледност по отношение на вашия интериорен дизайн

-Вашият персонал да почиства общите площи и по време на натоварените часове, а не само посред нощ или рано сутрин, когато лобито ви е празно

-Инсталиране на повече диспенсъри за дезинфекция на ръцете в обществените зони и коридори, както и извършване на презареждане или проверка, когато гостите са наоколо, за да видят как го правите

-Също така помислете за поставяне на дезинфекционни средства за ръце в баните на стаите, като кърпички за дезинфекция

-С толкова много заклеймяване около ръкостискането или докосване на повърхности с голи ръце, може би е време да върнете традиционната услуга с бели ръкавици за портиери, камериерски служители, рецепционисти

-Също така за ресторанта, помислете за по-строги процедури за почистване на повърхностите, след като клиентите приключат храненето, така че другите вечерящи да видят, че преминавате през допълнителните стъпки, които могат да включват избърсване на всеки стол, вместо само да избършете повърхността на масата.

Без съмнение повече възможности ще дойдат, след като съберете екип, който да реализира и дава нови идеи,не само относно хигиената, а и маркетинга . Ключът зад този принцип е да се разбере, че не става въпрос само за поддържане на местата чисти, а повдигане на настроението и сигурността, докато го правите.

Източник: eHotelier

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

МТ рекламира България като дестинация пред немски инфлуенсъри

Министърката на туризма Марияна Николова се срещна с Ан Щайнбах и Клеменс Зехи - блогъри и инфлуенсъри от Германия. Тя ги приветства за избора да посетят България през есента, когато у нас са много популярни разходките в планината и услугите на СПА курортите. Германските гости свързват страната ни предимно с летните почивки по Черноморието, но туристическият ни потенциал е много по-голям и разнообразен, обхващащ четири сезона. Лековитите води и балнеоцентровете стават все по-търсени и от много чужденци, информира министърът и припомни, че страната ни е на второ място в Европа след Исландия по богатство на минерални води.

Министърът на туризма на Турция: Потокът на български туристи е голям

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с министъра на културата и туризма на Република Турция Мехмет Ерсой. С турския си колега обсъдиха възможностите за съвместни инициативи между двете страни.

Интервю с председателката на Booking.com – Джилиан Танс

Джулианс Танс, бивш изпълнителен директор на Booking.com, а към този момент председател на най-голямия сайт за резервации даде интервю пред Дженифър Крихтън от The Flock. Танс говори за началото на Booking.com, как компанията преминава през кризата и какви са очакванията за бъдещето на индустрията.
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин