fbpx
Маркетинг User Experience Melia Hotels подготвя служителите си за възстановяване след Covid-19 с онлайн обучения

Melia Hotels подготвя служителите си за възстановяване след Covid-19 с онлайн обучения

Талантът, ангажираността на хората и способността им да управляват промените в новия сценарий след Covid-19, ще бъдат ключовете за успеха в постигането на напредък към “новото нормално” в пътуването и туризма. Испанската верига Meliá Hotels International (MHI) разчита на своите вътрешни екипи, за да направи разликата и да гарантира, че хотелите ще бъдат отворени отново с правилното прилагане на всички нови протоколи за здраве и безопасност, като същевременно предоставят изживяването, което клиентите очакват.

Компанията използва платформата си за електронно обучение eMeliá, за да гарантира, че служителите на хотелите, които отварят, завършват задължителна онлайн програма, предназначена да осигури информираност за новите протоколи, обслужване на клиентите в пост-Covid среда и управление на собственото емоционално благополучие, нещо, което също е ключов фактор в настоящия момент.

Програмата за обучение е достъпна на 8 езика за служители от цял ​​свят и се основава на новата програма Stay Safe with Meliá, която компанията е проектирала за безопасното отваряне на хотели, включително секции за защита на служителите, тяхното здраве и безопасност на работа, нови оперативни процеси и протоколи в различните области на хотела и други. Програмата е сертифицирана от Бюро Веритас и има раздел, фокусиран върху емоционалното благополучие на служителите, много от които са силно засегнати от несигурността и въздействието на Covid-19 върху туризма.

Meliá Hotels International също върви с крачка напред към постигане на високи постижения, като стартира и допълнителна програма в сътрудничество с Бизнес училището Instituto de Empresa за 600 служители, заемащи критични позиции в управлението на хотелите след Covid-19, включително генералнни мениджъри, човешки ресурси и други ключови позиции в обслужването на клиентите. Обучението също ще се провежда онлайн и има за цел да повиши уменията по въпроси като лидерство във времена на криза, благосъстояние и управление на стреса, емоционална комуникация и създаване на безопасна и грижовна среда, която гарантира положително изживяване на клиентите.

„Повече от шест десетилетия талантът и отдадеността на нашия екип бяха най-важният ни актив и нещото, което направи всичко това за нас като компания. Сега се подготвяме да се уверим, че ще се върнем още по-силни от преди и отново сме убедени, че именно членовете на нашия екип ще ни гарантират успешното пътуване по пътя към новото нормално“, заяви Габриел Канавес, директор човешки ресурси в Meliá Hotels International.

Източник: www.hospitalitynet.org

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

Директор в Alltours: Планираме два пъти повече чартъри за България през 2021 година

"Германия е приоритетен туристически пазар и партньор на България. Страната ни е предпочитана дестинация за семейна почивка на германските туристи. През 2019 г. общият брой на туристическите им посещения у нас е над 761 хил., но корона-кризата ни изправи пред предизвикателства, които трябва да преодолеем с общи усилия."

Директорът на Интертурист: Турските хотели продължават намаляването на цените

Турските хотели търсят начини за допълнително намаляване на цените на нощувките през есенния сезон. Това обяви изпълнителният директор на туроператора "Интурист" Сергей Толчин по време на пресконференция в Националната служба за новини за резултатите от летния сезон.

TUI си осигури нова финансова инжекция за да оцелее през зимата

TUI Group постигна съгласие за втора финансова инжекция на стойност 1,2 млрд. евро от германското правителство, за да оцелее през зимата. Най-голямата европейска туристическа организация потвърди, че е изпълнила друго условие за предоставянето на втори стабилизационен пакет от германското правителство. Пакетът за подкрепа ще даде на TUI допълнителни 1,2 млрд. евро, за да даде общо 2 млрд. евро
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин