fbpx
Маркетинг User Experience Скок в негативните онлайн отзиви на хотелите по време на Covid-19

Скок в негативните онлайн отзиви на хотелите по време на Covid-19

Lodging Interactive е агенция, предлагаща пълен набор от услуги в сферата на дигиталния маркетинг, социалните медии и управлението на онлайн репутация. Тъй като главно обслужва хотелиерската индустрия, от компанията споделиха своите наблюдения, че негативните отзиви на гости рязко са се покачили в следствие на пандемията причинена от коронавируса.

Основателят и главен директор на компанията DJ Vallauri заяви: “След като летните ваканции стартираха наново, счетохме, че данните от отзивите на гостите, които са на разположение за хотелските управители чрез нашите услуги, ще са от полза. Разгледахме 100 места за настаняване на наши клиенти от хотелиерския бранш, които бяха отворени през месец юни, и открихме, че данните съдържат неприятна информация.“

При сравняване на отзивите от април 2020 до май включително, с предходните три месеца, данните сочат покачване с 10,2%, на негативните отзиви на гостите и спад от 12,1% в позитивните. Процентът на гостите с неутрално мнение също се е увеличил с 1,9%.

Януари-Март 2020
Април- Юни 2020


DJ Vallauri добавя, че въпреки драстичният спад в положителните отзиви, не е напълно обезкуражен, тъй като негативните мнения са насочени главно към области, които могат лесно да бъдат подобрени. Гостите са обнадеждавани с чист и безопасен престой, което в следствие повишава техните очаквания.

Според данните, негативите са съсредоточени върху чистотата на хотелите и всичко свързано с COVID-19. Сред най-често срещаните оплаквания са:

  • Ограничените услуги от почистващия персонал
  • Ограничения брой услуги и места на разположение за гостите
  • Премахването на кафемашини от стаите
  • Не се налагат мерките за социално дистанциране на гостите и персонала
  • Подвеждането на гостите относно предлагащата се закуска
  • Ниските стандарти на чистота, които не съответстват с предварително направените обещания  

Също така е важно да се отбележи, че гостите стават все “по-гласни” относно хотелите, които не изпълняват дадените обещания за чистота в отговор на пандемията. Хотелиерите трябва да са наясно, че непрекъснато се правят усилия за дискредитиране на това как самите те се справят с чистотата.

Скорошен репортаж на Inside Edition засне как три хотела в Ню Йорк не подменят старите чаршафи с нови при освобождаване на стаите. Във връзка с това, Vallauri отбеляза, че подобно съдържание може да повлияе негативно на възстановяването на индустрията.

Гледайте цялото видеото тук: https://youtu.be/ltBrCJC5BNI

Източник: lodginginteractive.com

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

МТ рекламира България като дестинация пред немски инфлуенсъри

Министърката на туризма Марияна Николова се срещна с Ан Щайнбах и Клеменс Зехи - блогъри и инфлуенсъри от Германия. Тя ги приветства за избора да посетят България през есента, когато у нас са много популярни разходките в планината и услугите на СПА курортите. Германските гости свързват страната ни предимно с летните почивки по Черноморието, но туристическият ни потенциал е много по-голям и разнообразен, обхващащ четири сезона. Лековитите води и балнеоцентровете стават все по-търсени и от много чужденци, информира министърът и припомни, че страната ни е на второ място в Европа след Исландия по богатство на минерални води.

Министърът на туризма на Турция: Потокът на български туристи е голям

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с министъра на културата и туризма на Република Турция Мехмет Ерсой. С турския си колега обсъдиха възможностите за съвместни инициативи между двете страни.

Интервю с председателката на Booking.com – Джилиан Танс

Джулианс Танс, бивш изпълнителен директор на Booking.com, а към този момент председател на най-голямия сайт за резервации даде интервю пред Дженифър Крихтън от The Flock. Танс говори за началото на Booking.com, как компанията преминава през кризата и какви са очакванията за бъдещето на индустрията.
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин