fbpx
Новини 40% от дестинациите по света са облекчили ограниченията за пътуване

40% от дестинациите по света са облекчили ограниченията за пътуване

Отговорен рестарт на туризма е в ход по целия свят, тъй като нарастващ брой дестинации облекчава ограниченията за пътуване, свързани с COVID-19, и се адаптира към новата реалност. Според последния анализ на Световната туристическа организация (UNWTO), 40% от всички дестинации по света вече са облекчили ограниченията, които поставиха върху международния туризъм в отговор на COVID-19.

Специализираната агенция за туризъм към Организацията на обединените нации (ООН) следи глобалните реакции на пандемията от началото на кризата. Тя потвърждава тенденцията на бавна, но непрекъсната адаптация и отговорен рестарт на международния туризъм.

Генералният секретар на UNWTO Зураб Полокакашвили заяви: „Рестартирането на туризма може да се предприеме отговорно и по начин, който защитава общественото здраве, като същевременно подкрепя бизнеса и индустрията. Тъй като дестинациите продължават да облекчават ограниченията за пътуване, международното сътрудничество е от първостепенно значение. По този начин глобалният туризъм може да спечели доверието и увереността на хората.”

Според доклада на UNWTO, дестинациите с по-голяма зависимост от туризма са по-склонни да облекчат ограниченията за пътуване по-рано от останалите: От 87 дестинации, които са намалили ограниченията напоследък, 20 са малки островни развиващи се държави (SIDS), много от които зависят от туризма като централен стълб на заетостта, икономически растеж и развитие. Докладът показва също, че около половината (41) от всички онези дестинации, които са облекчили ограниченията, са в Европа, което потвърждава водещата роля на региона за отговорно рестартиране на туризма.

Разглеждайки 115 дестинации, които продължават да държат своите граници затворени за международен туризъм, докладът установява, че мнозинството (88) са ограничили напълно международният туризъм за повече от 12 седмици. Разходите, свързани с ограниченията за пътуване, въведени в отговор на COVID-19, имат исторически измерения. Тази седмица UNWTO публикува данните за въздействието на пандемията върху туризма, както по отношение на загубените туристически пристигания, така и на загубените приходи. Данните показват, че до края на май пандемията е довела до загуба на приходи от 320 милиарда щатски долара, което вече е три пъти повече от глобалната икономическа криза през 2009 г.

Източник: /www.unwto.org

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

Министърът на туризма на Турция: Потокът на български туристи е голям

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с министъра на културата и туризма на Република Турция Мехмет Ерсой. С турския си колега обсъдиха възможностите за съвместни инициативи между двете страни.

Интервю с председателката на Booking.com – Джилиан Танс

Джулианс Танс, бивш изпълнителен директор на Booking.com, а към този момент председател на най-голямия сайт за резервации даде интервю пред Дженифър Крихтън от The Flock. Танс говори за началото на Booking.com, как компанията преминава през кризата и какви са очакванията за бъдещето на индустрията.

МТ проведе среща с най-големите туристически организации в Турция, рекламират зимните ни курорти

Министърката на туризма Марияна Николова проведе работна среща с най-големите туристически сдружения в Турция. По време на разговорите тя представи възможностите на страната ни за целогодишен туризъм. „България има великолепни условия за туризъм. Нашата целенасочена рекламна кампания повиши интереса на турските гости към зимните ни курорти и към посещенията в най-големите ни градове София, Пловдив, Варна и Бургас“, заяви българският министър.
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин