fbpx
Новини България планира да удължи сезона и да субсидира чартърите

България планира да удължи сезона и да субсидира чартърите

България възнамерява да удължи туристическия сезон до края на октомври и да субсидира чартъри, заявиха от министерството на туризма в страната.

Министърът на туризма Николина Ангелкова припомни, че България е първата, която отвори своите граници за чуждестранни туристи от 1 юни, без да изисква задължителна карантина. От 15 юни пътници от 34 страни могат свободно да посещават страната. Министерството на туризма на България отдавна инициира нова рекламна кампания, основана на успешна епидемиологична ситуация в страната и предприети мерки за сигурност, като по-специално България получи сертификат WTTC. Тази година основата на маркетинговата промоция ще бъде здравен и СПА туризъм.

„Очакваме първите чартъри с чуждестранни туристи на 26 юни на летище Бургас от Амстердам, останалите ще бъдат от различни градове на Германия. 27 юни ще последват полетите на TUI и Der Touristik от Германия. Първите полети до Варна също ще бъдат от Германия, но на 29 юни “, каза Ангелкова. В момента до края на септември са планирани 10 600 полета до Бургас и 6 400 до Варна. „Ние сме в постоянен контакт с моите колеги – министри и водещи туроператори, които работят с българската дестинация и очаквам постепенно възстановяване на полетната програма от основните ни туристически пазари“, каза Ангелкова.

Въпреки това, поради пандемията, броят на планираните сезонни чартърни полети на летищата Варна и Бургас е намалял с 35% в сравнение с данните за 2019 г. Според министъра същото намаление се очаква при редовни полети. За да стимулира търсенето, българското правителство предлага да субсидира чартъри – по 35 евро на място. Ще бъдат намалени и концесионните такси, така че плажните оператори да предлагат по-евтини шезлонги, като същевременно увеличават разходите за сигурност.

Около 60-70% от хотелите планират да отворят в Слънчев бряг и Златни пясъци, но ситуацията непрекъснато се променя, крайният брой може да е различен, подчерта Ангелкова.

Собственикът на крайбрежен хотел Румен Мончев казва, че не помни по-трудна година. Той е получил сертификат за безопасност и е предприел всички необходими стъпки, за да го гарантира.В допълнение е намалил цените, за да привлече туристи. От 160-те унгарци, които е очаквал миналата седмица са дошли само 33, пише Reuters.

Източник: profi.travel

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

TUI си осигури нова финансова инжекция за да оцелее през зимата

TUI Group постигна съгласие за втора финансова инжекция на стойност 1,2 млрд. евро от германското правителство, за да оцелее през зимата. Най-голямата европейска туристическа организация потвърди, че е изпълнила друго условие за предоставянето на втори стабилизационен пакет от германското правителство. Пакетът за подкрепа ще даде на TUI допълнителни 1,2 млрд. евро, за да даде общо 2 млрд. евро

Експертни мнения: Има ли бъдеще за новия “Thomas Cook”?

"Старият" Thomas Cook, 179-годишна компания и вторият по големина туроператор в света след TUI, се срина през септември 2019 г. Fosun Tourism Group, китайски конгломерат за пътувания, който вече притежаваше известния Club Med, купи права върху марката на фалиралата компания за 14 милиона долара.

Българите – третата по големина група чужди туристи в Турция

Броят на чуждестранните посетители в Турция е достигнал 7,3 милиона в периода януари-август, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на данни на министерството на културата и туризма. Данните бележат спад с цели 76,6 процента в сравнение със същия период на миналата година, който се дължи на ограниченията за пътуване, наложени срещу разпространението на COVID-19.
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин