fbpx
Новини Четирите най-големи платформи за отдаване под наем ще споделят информация с Европейската...

Четирите най-големи платформи за отдаване под наем ще споделят информация с Европейската комисия

Европейската комисия обяви, че е постигнала споразумение за обмен на данни с платформите за отдаване под наем на Airbnb, Booking.com, Expedia Group и Tripadvisor – отбелязвайки споразумението като „забележително“, което ще позволи на статистическата служба на ЕС да публикува данни за краткосрочен престой, предлагани чрез четирите платформи.


От комисията заявиха, че искат да насърчат „балансираното“ развитие на наемите, след опасенията в целия ЕС, че подобни платформи оказват неустойчив натиск върху местните общности. Очаква се Евростат да публикува първата статистика през втората половина на тази година.


„Туризмът е ключова икономическа дейност в Европа. Краткосрочните наеми за настаняване предлагат удобни решения за туристите и нови източници на приходи за хората. В същото време има опасения относно въздействието върху местните общности “, казва в изявление Тиери Бретон, еврокомисар, отговарящ за вътрешния пазар. „За първи път ще придобием надеждни данни, които ще подпомогнат нашите текущи дискусии с градове в Европа, за това как да се справим с тази нова реалност. Комисията ще продължи да подкрепя възможностите на икономиката на сътрудничество, като същевременно помага на местните общности да се справят с предизвикателствата, породени от тези бързи промени. “


Споделените данни ще включват броя на гостите, използващи платформите за краткосрочно наемане и броя на резервираните нощувки. Данните ще се споделят на тримесечна база и ще се обобщават на ниво областни администрации.
Поверителността на гражданите, включително гостите и домакините, ще бъде защитена в съответствие с приложимото законодателство на ЕС. Данните няма да позволяват идентифициране на отделни граждани или собственици на имоти. Данните, предоставени от платформите, ще бъдат подложени на статистическо валидиране и обобщени от Евростат.

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

Министърът на туризма на Турция: Потокът на български туристи е голям

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с министъра на културата и туризма на Република Турция Мехмет Ерсой. С турския си колега обсъдиха възможностите за съвместни инициативи между двете страни.

Интервю с председателката на Booking.com – Джилиан Танс

Джулианс Танс, бивш изпълнителен директор на Booking.com, а към този момент председател на най-голямия сайт за резервации даде интервю пред Дженифър Крихтън от The Flock. Танс говори за началото на Booking.com, как компанията преминава през кризата и какви са очакванията за бъдещето на индустрията.

МТ проведе среща с най-големите туристически организации в Турция, рекламират зимните ни курорти

Министърката на туризма Марияна Николова проведе работна среща с най-големите туристически сдружения в Турция. По време на разговорите тя представи възможностите на страната ни за целогодишен туризъм. „България има великолепни условия за туризъм. Нашата целенасочена рекламна кампания повиши интереса на турските гости към зимните ни курорти и към посещенията в най-големите ни градове София, Пловдив, Варна и Бургас“, заяви българският министър.
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин