fbpx
Новини Чуждестранни туристи пренасят коронавирус в Гърция

Чуждестранни туристи пренасят коронавирус в Гърция

От 1 юли, денят, когато бяха възобновени чартърните полети от редица страни до Гърция, коронавирусът е открит в 11 туристи, които пристигнали на почивка в страната. Това беше съобщено от федералните медии на 3 юли.

Изяснява се, че са направени общо 3611 теста на чуждестранни гости. Заразяването е установено при пътници, пристигнали по въздушен път от Швеция, Румъния и Сърбия. Нещо повече, шведският гражданин, на когото е било наредено да остане в денонощната карантина, го е нарушил и се разхожда свободно в Атина. Има и случаи на “внос” на коронавирус от автотуристи през сухопътната граница на Гърция.

Ръководителят на TEZ TOUR Гърция, Димитрис Харитидис съобщи, че знае за един прецедент в Крит – тест за COVID-19 показва положителен резултат на туристка от Румъния, а болестта протича безсимптомно. Тя е настанена в специален карантинен хотел. Няколко обекта от категория 2-3 * са преработени за такива на острова и получават субсидии от държавата.

Експертът отбелязва, че делът на откритите случаи на инфекция пр туристи, все още е незначителен на фона на броя направени тестове. Поради това той се съмнява, че това ще доведе до преразглеждане от гръцкото правителство на решението за отваряне на границите. „Поне аз не знам за подобни намерения на властите“, казва Димитрис Харитидис.

Същото мнение споделя и генералният директор на Mouzenidis Travel Александър Цандекиди. „Единадесет случая са малка цифра, все още няма основания за тревога“, каза той. Специалистът не изключва възможността, след като натрупа и анализира статистически данни, гръцките контролни служби да предприемат повече тестове на пътници, пристигащи от някои страни. И само ако ситуацията се влоши, може да възникне въпросът за спиране на полетите от определени “проблемни” дестинации.

Източник: www.ert.gr

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

Директор в Alltours: Планираме два пъти повече чартъри за България през 2021 година

"Германия е приоритетен туристически пазар и партньор на България. Страната ни е предпочитана дестинация за семейна почивка на германските туристи. През 2019 г. общият брой на туристическите им посещения у нас е над 761 хил., но корона-кризата ни изправи пред предизвикателства, които трябва да преодолеем с общи усилия."

Директорът на Интертурист: Турските хотели продължават намаляването на цените

Турските хотели търсят начини за допълнително намаляване на цените на нощувките през есенния сезон. Това обяви изпълнителният директор на туроператора "Интурист" Сергей Толчин по време на пресконференция в Националната служба за новини за резултатите от летния сезон.

TUI си осигури нова финансова инжекция за да оцелее през зимата

TUI Group постигна съгласие за втора финансова инжекция на стойност 1,2 млрд. евро от германското правителство, за да оцелее през зимата. Най-голямата европейска туристическа организация потвърди, че е изпълнила друго условие за предоставянето на втори стабилизационен пакет от германското правителство. Пакетът за подкрепа ще даде на TUI допълнителни 1,2 млрд. евро, за да даде общо 2 млрд. евро
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин