fbpx
Новини Генералният директор на Solvex за руските туристи в България и предстоящия сезон

Генералният директор на Solvex за руските туристи в България и предстоящия сезон

Българските власти обсъждат с руската страна възможността за възобновяване на полетите между държавите през юли. Диалогът е на ниво Министерство на външните работи, правителства и посолства. Това съобщи пред Profi.Travel генералният директор на туроператора Solvex Димитър Цонев днес.

Той уточни, че България ще отвори границите си постепенно, на три етапа: от 1 юни гражданите на съседни Румъния, Гърция, Сърбия и Македония могат да влязат в страната, от 5 юни – граждани на Европейския съюз, а от 1 юли – всички останали държави.

Дали България ще приеме руски туристи от 1 юли зависи от резултата от преговорите на ниво власт. Експертът подчерта, че решението ще бъде взето въз основа на епидемиологичната ситуация в Русия, където броят на откритите случаи на инфекция с COVID-19 все още е около 9 хиляди души на ден.

„Добре е, че пикът на разпространението на коронавирус остана назад, но най-важното е колко бързо ще се възстанови ситуацията. Мисля, че ако до юли броят на откритите случаи дневно не е по-малко от 2 хиляди на ден, тогава не може да се разчита на възобновяване на международни полети“, каза Цонев и добави, че и други страни в този случай също ще внимават за възобновяване на полетите с Русия.

“Интересно е, че България планира да пусне туристи на своята територия без тестове за COVID-19 и никой няма да бъде поставян под карантина. Властите на страната решиха да разчитат на честността на пристигащите пътници: при влизане всеки чужденец ще трябва да попълни само здравна декларация. Предполага се, че всички разходи за лечение в случай на откриване на коронавирусна инфекция ще бъдат покрити от застраховките.”, коментират в руските медии.

Според Цонев всички курорти в България са взели сериозни мерки за предотвратяване на разпространението на коронавирус. Те са свързани с осигуряване на социална дистанция на всички етапи на приемане на гостите и престоя, измерване на температурата и специална организация на храненето. Също ще бъде намалена цената на шезлонги и чадъри, а на някои плажове напълно безплатно.

„Няма проблеми с безопасността в страната ни. Ние бяхме едни от първите, които въведоха ограничения, сега в България има само 2 хиляди пациенти и 70% от тях се възстановиха. В същото време, на достъпна цена, хотелите оставиха цените от миналата година и също така удължиха акциите за ранно резервиране за лятото “, подчерта Цонев.

Веднага след възобновяването на транспортните връзки между България и Русия, Bulgaria air, с помощта на туроператори, планира да запълва 5 самолета седмично от Москва.

Източник: Profi.Travel

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

TUI си осигури нова финансова инжекция за да оцелее през зимата

TUI Group постигна съгласие за втора финансова инжекция на стойност 1,2 млрд. евро от германското правителство, за да оцелее през зимата. Най-голямата европейска туристическа организация потвърди, че е изпълнила друго условие за предоставянето на втори стабилизационен пакет от германското правителство. Пакетът за подкрепа ще даде на TUI допълнителни 1,2 млрд. евро, за да даде общо 2 млрд. евро

Експертни мнения: Има ли бъдеще за новия “Thomas Cook”?

"Старият" Thomas Cook, 179-годишна компания и вторият по големина туроператор в света след TUI, се срина през септември 2019 г. Fosun Tourism Group, китайски конгломерат за пътувания, който вече притежаваше известния Club Med, купи права върху марката на фалиралата компания за 14 милиона долара.

Българите – третата по големина група чужди туристи в Турция

Броят на чуждестранните посетители в Турция е достигнал 7,3 милиона в периода януари-август, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на данни на министерството на културата и туризма. Данните бележат спад с цели 76,6 процента в сравнение със същия период на миналата година, който се дължи на ограниченията за пътуване, наложени срещу разпространението на COVID-19.
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин