fbpx
Новини Хърватия очаква 75% спад в приходите от туризъм, критика за слаб маркетинг

Хърватия очаква 75% спад в приходите от туризъм, критика за слаб маркетинг

Хърватският туризъм очаква драстичен 75% спад в приходите тази година, което е рязък контраст с миналогодишните рекордни приходи от чуждестранни туристи, от 10 милиарда евро.

Броят на гостите рязко намалява. Това представлява голям удар за страна, чиято туристическа индустрия възлиза на 20% от БВП. Цифрите бяха отчетени от брокерска компания CapitalPanda.

„Като се имат предвид историческите данни и различната ситуация на Covid-19 в различните страни, хърватският туризъм счита за решаващо как германците, словенците, австрийците и чехите искат да прекарат ваканциите си през тази година“, коментира Йоцо Перич, главен анализатор на CapitalPanda.

Миналата година Германия e представлявала почти една четвърт от броя на гостите от чужбина, които идват в Хърватия, с около 3 милиона туристи. Въпреки че Чехия изостана зад Великобритания и Италия миналата година в топ 10, благодарение на по-добре управляваната криза, чехите могат да се превърнат в нов силен източник за хърватските приходи от туризъм.

Хърватия оценява новините, като например неотдавнашното съобщение на чешката компания Regiojet, която стартира влакова връзка между Прага и Риека. В началото на юни те продадоха приблизително 4000 билета. Според компанията резервационната система е трябвало да обработи рекорден обем резервации веднага след издаване на разписанието“, каза Перич.

Въпреки някои незначителни положителни новини, цялостната картина все още е несигурна. Според проучване, проведено от Хърватската търговска камара в средата на април, 66% от хърватските компании чувстват отрицателното въздействие на пандемията върху бизнеса им, а 53% отчитат спад на печалбите и приходите. Най-големите загуби претърпяха туристическите агенции и фирмите за настаняване и кетъринг. Дори за следващите месеци туризмът е най-песимистичният от всички сектори. 92% от хърватските туристически агенции очакват отрицателни дългосрочни ефекти върху бизнеса им.

Въпреки факта, че броят на гостите и резервациите се увеличава, според хърватския министър на туризма Гари Капели, ситуацията може би можеше да бъде значително по-добра. Защо? Поради лошия маркетинг на страната като ваканционна дестинация. Пълният фокус на Хърватския национален туристически съвет е насочен към регионалните пазари: Словения, Австрия, Германия, Унгария, Чехия, Словакия и Полша.

Важни пазари като Швейцария или съседни балкански държави като Босна или Сърбия бяха напълно пренебрегнати. Да не говорим за слабата промоция на вътрешния туризъм в такъв специфичен контекст. Освен оскъдното количество туристическа промоция, туристическите власти в страната също не съобщават ясно по отношение на възстановяването на пътуванията. Това доведе до объркване и хаос в чуждестранните медии по отношение на изискванията за влизане в Хърватия.

Източник: www.tourism-review.com

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

Директор в Alltours: Планираме два пъти повече чартъри за България през 2021 година

"Германия е приоритетен туристически пазар и партньор на България. Страната ни е предпочитана дестинация за семейна почивка на германските туристи. През 2019 г. общият брой на туристическите им посещения у нас е над 761 хил., но корона-кризата ни изправи пред предизвикателства, които трябва да преодолеем с общи усилия."

Директорът на Интертурист: Турските хотели продължават намаляването на цените

Турските хотели търсят начини за допълнително намаляване на цените на нощувките през есенния сезон. Това обяви изпълнителният директор на туроператора "Интурист" Сергей Толчин по време на пресконференция в Националната служба за новини за резултатите от летния сезон.

TUI си осигури нова финансова инжекция за да оцелее през зимата

TUI Group постигна съгласие за втора финансова инжекция на стойност 1,2 млрд. евро от германското правителство, за да оцелее през зимата. Най-голямата европейска туристическа организация потвърди, че е изпълнила друго условие за предоставянето на втори стабилизационен пакет от германското правителство. Пакетът за подкрепа ще даде на TUI допълнителни 1,2 млрд. евро, за да даде общо 2 млрд. евро
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин