fbpx
Новини Хотели Marriott са изправени пред съд в Лондон заради огромно изтичане на лични...

Marriott са изправени пред съд в Лондон заради огромно изтичане на лични данни

Най-голямата хотелска верига в света Marriott International е изправена пред Върховния съд на Лондон заради предполагаемо нарушение с личните данни на милиони бивши гости, при едно от най-големите изтичане на данни в корпоративната история.

Мартин Брайънт, 41-годишен, журналист по технологии и иновации, заведе колективен иск от името на потърпевшите в Англия и Уелс, чиито лични данни бяха изложени след направени резервации чрез групата на Starwood Hotels, която сега е част от Marriott International.

През 2018 г. Marriott разкри, че хакери са получили неоторизиран достъп до стотици милиони данни на гости по целия свят, при нарушение на сигурността на базата данни за резервации в Starwood между юли 2014 г. и септември 2018 г. Данните са включвали имена на гостите, имейл адрес, телефонни номера, както и паспортни номера и номера на кредитна карта. Засегнатите марки на хотела включват W Hotels, Sheraton Hotels & Resorts и Le Meridien Hotels & Resorts. Смята се, че до 7 милиона гости в Англия и Уелс са засегнати от нарушаването на данните.

Брайънт, който се представлява от адвокатска кантора Hausfeld, претендира за обезщетение за загуба на контрол върху личните данни, използвайки Закона за защита на данните от 1998 г. и Общия регламент на ЕС за защита на данните.

„Личните данни стават все по-важни, тъй като живеем повече от живота си онлайн, но като потребители не винаги осъзнаваме рисковете, на които сме изложени, когато нашите данни са компрометирани без наша собствена вина“, заяви Брайънт.

Припомняме, че април месец тази година Marriott International уведоми за 5,2 милиона госта, чиято информация е компрометирана чрез приложение, използвано за предоставяне на услуги в хотелите. “От средата на януари тази година до края на февруари се получи достъп до “неочаквано количество информация за гостите” чрез профилите на двама служители”, съобщиха тогава от Marriott.

Докато Marriott все още разследва въпроса, компанията не вярва,че паролите на Marriott Bonvoy(програмата им за лоялни клиенти, която се ползва с невероятна популярност), информацията за кредитни карти, паспортни данни или номера на шофьорските книжки, да били изложени на този достъп.

Източник: /www.ft.com

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

Министърът на туризма на Турция: Потокът на български туристи е голям

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с министъра на културата и туризма на Република Турция Мехмет Ерсой. С турския си колега обсъдиха възможностите за съвместни инициативи между двете страни.

Интервю с председателката на Booking.com – Джилиан Танс

Джулианс Танс, бивш изпълнителен директор на Booking.com, а към този момент председател на най-голямия сайт за резервации даде интервю пред Дженифър Крихтън от The Flock. Танс говори за началото на Booking.com, как компанията преминава през кризата и какви са очакванията за бъдещето на индустрията.

МТ проведе среща с най-големите туристически организации в Турция, рекламират зимните ни курорти

Министърката на туризма Марияна Николова проведе работна среща с най-големите туристически сдружения в Турция. По време на разговорите тя представи възможностите на страната ни за целогодишен туризъм. „България има великолепни условия за туризъм. Нашата целенасочена рекламна кампания повиши интереса на турските гости към зимните ни курорти и към посещенията в най-големите ни градове София, Пловдив, Варна и Бургас“, заяви българският министър.
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин