fbpx
Новини Как хотелите в Гърция се готвят за летния сезон

Как хотелите в Гърция се готвят за летния сезон

Христос Загоянис, генерален директор на веригата хотели Bomo, които оперират в Гърция, Турция, ОАЕ, представени и с 3 хотела в България, разказа как се подготвят за сезона, който според плановете ще започне през юни, когато чакат чуждестранни туристи. Тази информация беше допълнена от Александър Цандекиди, генерален директор на Mouzenidis Travel.

Всички хотели в Гърция ще могат да отворят в края на юни – началото на юли. Но според Загоянис, вътрешният туризъм няма да спаси Гърция, така че индустрията с нетърпение очаква чуждестранни посетители. Очевидно е обаче, че това зависи и от епидемиологичната ситуация в страните, които доставят туристи, например според най-оптимистичните прогнози руснаците няма да могат да пътуват в чужбина преди средата на юли.

„Хотелите не са построени, за да се използват като болници или обсерватории. Следвайки тази логика няма смисъл и авиокомпаниите да летят със заетост на полетите от 30% до 50%, за да поддържат дистанция между пътниците”, убеден е експертът. “Възобновяването на международните полети е ключов момент за откриване на сезона. Без международни полети е безсмислено хотелите да отварят на 1 юли”.

„Основните моменти за възобновяването на туризма са санитарните и епидемиологичните протоколи от трансферите на туристи летище-хотел до настаняването, за които обаче трябва да се намери баланс, за да може дейността на компаниите да бъде жизнеспособна“, каза Загоянис. Според него тези протоколи ще бъдат одобрени в близко бъдеще и ще включват санитарна обработка на помещенията няколко пъти на ден, както и спазване на социалната дистанция и ограничения за заетост. Освен това хотелите в Bomo ще купуват ултравиолетови лампи за дезинфекция.

Според Цандекиди, гръцките хотели не са се отказали от бюфета, като Турция, но той ще се промени донякъде: няма да е възможно гостите сами да си слагат храна в чиниите, това ще прави обслужващия персонал, проверен предварително за коронавирус и оборудван с ръкавици и маски.

Като се има предвид, че доставчиците повишават цените, а заетостите на хотелите могат да бъдат ограничени, плюс завишени разходи за спазване на протоколите за хигиена и безопасност, няма причина да се говори за печелившия сезон тази година. Цандекиди отбеляза, че сега основното за бизнеса е да излезе “в нула”, тоест най-вероятно не всички хотели в Гърция това лято ще могат да се отворят при такива условия.

„В същото време е важно навиците на туристите неизбежно да се променят: ако по-рано цената беше основният фактор при избора на дестинация, то сега безопасността е на първо място. Следователно, повече туристи, особено семейни, ще започнат да се свързват с туроператори, ще се увеличи интереса към застраховките с разширено покритие и към страни като Гърция, които по-рано и по-успешно от другите, които се справят с Covid-19″, каза Цандэкиди.

Източник: Profi Travel

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

Министърът на туризма на Турция: Потокът на български туристи е голям

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с министъра на културата и туризма на Република Турция Мехмет Ерсой. С турския си колега обсъдиха възможностите за съвместни инициативи между двете страни.

Интервю с председателката на Booking.com – Джилиан Танс

Джулианс Танс, бивш изпълнителен директор на Booking.com, а към този момент председател на най-голямия сайт за резервации даде интервю пред Дженифър Крихтън от The Flock. Танс говори за началото на Booking.com, как компанията преминава през кризата и какви са очакванията за бъдещето на индустрията.

МТ проведе среща с най-големите туристически организации в Турция, рекламират зимните ни курорти

Министърката на туризма Марияна Николова проведе работна среща с най-големите туристически сдружения в Турция. По време на разговорите тя представи възможностите на страната ни за целогодишен туризъм. „България има великолепни условия за туризъм. Нашата целенасочена рекламна кампания повиши интереса на турските гости към зимните ни курорти и към посещенията в най-големите ни градове София, Пловдив, Варна и Бургас“, заяви българският министър.
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин