fbpx
Новини Как турските хотели се подготвят за сертифицирането и летния сезон

Как турските хотели се подготвят за сертифицирането и летния сезон

В турските курорти хотелите се готвят да приемат туристи съгласно новите „посткоронавирус“ правила. Правилото за социално разстояние ще бъде приложимо навсякъде, дори на пешеходните алеи или в ресторантите.

Как изглежда „изолатор“ в турски хотел

Турските хотели, които получават „здравни сертификати“, започнаха да подготвят инфраструктурата си за новите изисквания. Хотелите трябва да изпълнят списък със 132 точки с изисквания, за да бъдат сертифицирани, като една от тях е организирането на „изолатор“, където ще бъдет настанявани туристи с подозрение на COVID-19. Как изглежда такава карантинна стая беше показано в петзвездния Calista Luxury Hotel в Белек.

Според новата наредба, на всички служители на хотела, още на входа ще бъде измервана температурата. Припомнете си, че Турция ще проверява за коронавирус и всички посетители в страната.

Ако човек има повишена температура при влизане в хотел, той ще бъде настанен в „изолационно отделение“, разположено извън основната сграда на хотела, докато не се изяснят причините. В тази стая има легло, медицински оборудване, както и отделна стая за лекари и медицински сестри, които трябва да говорят английски. Ако е необходимо, пациентът ще бъде изпратен с линейка до болницата.

Хотелиери от Бодрум, които като част от възстановяването на туризма бяха първите, които отвориха вратите си за местни туристи, вече подреждат мебели, шезлонги и други инфраструктурни елементи, като вземат предвид социалното разстояние.

Така в един хотелски комплекс от основния ресторант са премахнати половината от столовете, оставяйки само 150 за употреба. За да се хранят всички гости, например на вечеря, се въвеждат три смени: в 18, 19 и 20 часа. Съответно туристите ще бъдат помолени да изберат в коя смяна ще се хранят. По желание може да се избере и определена маса, на която да се хранят по време на престоя си.

Ще има и по-малко шезлонги, особено в малки или детски басейни. За да се осигури социално разстояние от 2 m, всеки втори „шезлонг“ ще трябва да бъде премахнат. Според Исмаил Душмес, генерален директор на хотел „Ambrosia“ социалната дистанция от поне 1,5 метра ще бъде навсякъде, дори на пешеходни алеи на територията на хотела.

„Нашите гости ще поддържат социална дистанция веднага от момента, в който влязат в хотела. Това правило ще важи не само за нашите туристи, но и за персонала “, каза той.

Експертът отбеляза, че хотелиерите се опитват да вземат предвид всички на пръв поглед малки неща. Например, дори фирмените химикали, използвани от турист при попълване на карта за гости, ще бъдат за еднократна употреба.

За да се съобразят със „здравния сертификат“, хотелите масово закупуват термометри, термоизолатори, дезинфектанти за ръце и маски. Има хотели, които планират да раздават на гостите лични комплекти дезинфектанти и предпазни средства.

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

Директорът на Интертурист: Турските хотели продължават намаляването на цените

Турските хотели търсят начини за допълнително намаляване на цените на нощувките през есенния сезон. Това обяви изпълнителният директор на туроператора "Интурист" Сергей Толчин по време на пресконференция в Националната служба за новини за резултатите от летния сезон.

TUI си осигури нова финансова инжекция за да оцелее през зимата

TUI Group постигна съгласие за втора финансова инжекция на стойност 1,2 млрд. евро от германското правителство, за да оцелее през зимата. Най-голямата европейска туристическа организация потвърди, че е изпълнила друго условие за предоставянето на втори стабилизационен пакет от германското правителство. Пакетът за подкрепа ще даде на TUI допълнителни 1,2 млрд. евро, за да даде общо 2 млрд. евро

Експертни мнения: Има ли бъдеще за новия “Thomas Cook”?

"Старият" Thomas Cook, 179-годишна компания и вторият по големина туроператор в света след TUI, се срина през септември 2019 г. Fosun Tourism Group, китайски конгломерат за пътувания, който вече притежаваше известния Club Med, купи права върху марката на фалиралата компания за 14 милиона долара.
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин