fbpx
Новини Министърът на туризма в Гърция за предстоящия сезон, нареди България сред основните...

Министърът на туризма в Гърция за предстоящия сезон, нареди България сред основните пазари

Автомобилният туризъм или по-известен като road tourism, който традиционно заема значителен дял от туризма на Гърция, ще зависи от новите здравни условия, които ще се формират след отварянето на границите със съседните страни. В интервю, министърът на туризма Харис Теохарис заяви, че “автомобилния и автобусния туризъм ще се възстановят по-бързо, така че трябва да съществуват условия за бързото отваряне на границите”.

От друга страна, той подчерта, че „автомобилният туризъм не е най-добрият вид туризъм, така че не бихме искали да се ограничаваме само до там“. За Министерството на туризма обаче това е приоритет, особено щом се говори за пазарите на Балканите и Теохарис посочи, че ние съставяме необходимите здравни протоколи за границите при влизане в Гърция и паралелно с това предприемаме всички необходими действия за да приемем и това лято нашите гости от България, Сърбия, Турция и други

„Автомобилният и автобусен туризъм е сектор, който може да допринесе много за търсенето и отваряне на туристическия пазар, както и за удължаване на сезона в Гърция“, подчерта Теохарис.

“Този сезон няма да бъде като миналите години. Ще съм много наивен ако вярвам в това, но има много неща, които можем да направим, за да възстановим отново туристическата икономика, туристическите потоци и по този начин ще можем да подкрепим хотелите и туристическите агенти.”

Броят на туристите, които през 2018 г. са влезли в Гърция с автомобил са внушителните 8,8 милиона, което съответства на 29 процента от 30,3 милиона туристи, посетили Гърция (без да се включват круизите). Теохарис нарече страни като България, Сърбия, Румъния, Турция, Албания и Северна Македония приоритетни и много важни за този вид туризъм.

Премиерът на Гърция обави по-рано през седмица, че се планира хотелите да отворят в началото на месец юни, като мерките вече започнаха да се разхлабват и постепенно отварят училища, търговски центрове, заведения на открито.

Гърция прави всичко възможно да възстанови сектора, който дава над 20% от БВП на страната и осигурява 18 милиарда евро на хазната.

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

МТ рекламира България като дестинация пред немски инфлуенсъри

Министърката на туризма Марияна Николова се срещна с Ан Щайнбах и Клеменс Зехи - блогъри и инфлуенсъри от Германия. Тя ги приветства за избора да посетят България през есента, когато у нас са много популярни разходките в планината и услугите на СПА курортите. Германските гости свързват страната ни предимно с летните почивки по Черноморието, но туристическият ни потенциал е много по-голям и разнообразен, обхващащ четири сезона. Лековитите води и балнеоцентровете стават все по-търсени и от много чужденци, информира министърът и припомни, че страната ни е на второ място в Европа след Исландия по богатство на минерални води.

Министърът на туризма на Турция: Потокът на български туристи е голям

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с министъра на културата и туризма на Република Турция Мехмет Ерсой. С турския си колега обсъдиха възможностите за съвместни инициативи между двете страни.

Интервю с председателката на Booking.com – Джилиан Танс

Джулианс Танс, бивш изпълнителен директор на Booking.com, а към този момент председател на най-голямия сайт за резервации даде интервю пред Дженифър Крихтън от The Flock. Танс говори за началото на Booking.com, как компанията преминава през кризата и какви са очакванията за бъдещето на индустрията.
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин