fbpx
Новини МТ на Турция: 400 хотела получиха сертификат за безопасност, подновяваме международния туризъм

МТ на Турция: 400 хотела получиха сертификат за безопасност, подновяваме международния туризъм

Повече от 2 хиляди хотела в Турция са в процес на изпълняване на необходимите мерки за получаване на сертификат за сигурност. Вече 400 хотела пък са покрили всички 132 необходими критерии, получили са сертификат и са готови да приемат туристи. Министърът на туризма на Турция Мехмед Нури Ерсой направи изявление, разговаряйки с посланиците на повече от 50 държави в Анталия, където стартира новата кампания ReTurkey, която насърчава нов „сертификат за здравословен туризъм“.

Първите чуждестранни туристи се завърнаха в Турция миналата седмица. Страната очаква техният брой да се увеличи, докато постепенно всички държави премахват ограниченията.

„Истинската цел на Министерството на туризма е да рестартира цялата индустрия и да отвори половината от туристическите места в съответствие с новата програма“, сподели Ерсой.

Той подчерта, че министерството работи с международни компании, опериращи в повече от 50 страни, за да гарантира, че програмата за сертифициране отговаря на най-високите международни стандарти и е призната в целия свят. В същото време подробности за програмата бяха споделени с повече от 70 страни и министерството изяви готовност да помогне на други правителства в прилагането на подобни програми.

„Целта на кампанията е да покаже, че стандартите за здраве и качество на туристическите обекти в Турция са на много по-високо ниво, отколкото в Европа“, подчерта турският министър на туризма.

Припомняме, че програмата „Сертификат за здравословен туризъм“ стартира съвместно от няколко министерства, включително Министерството на културата и туризма и Министерството на здравеопазването. „Целта му е да убеди пътниците, че въпреки пандемията, плажовете и историческите богатства на Турция ще бъдат безопасни за посещение през тази година, докато проверките на авиокомпаниите, местния транспорт и хотели ще бъдат приети в съответствие с най-строгите правила за безопасност“, каза той. Според него почти всички туристически обекти в страната се очаква да отворят вратите си през юли.

„Турция поддържа своята официална цел да привлече над 75 милиона туристи и да генерира 65 милиарда долара туристически приходи до 2023 г., 100-годишнината от основаването на Република Турция“, подчерта турският министър.

Оптимистичните прогнози, ръководителят на турското министерство на туризма, обаче пренесе до 2021 година. Според него според ранните резервации туристическият сектор ще се разшири значително през 2021 г., когато международни туристи, които са били принудени да отложат плановете си за ваканция, ще се върнат в турските курорти. Нещо повече, страната не очаква втора вълна от коронавирус, поне толкова силна, че да „доведе до спиране на бизнес дейността“.

„Приоритетът на Министерството на туризма е да увеличи средните разходи на глава от населението, като привлече посетители с по-високи доходи. За да постигне това, страната трябва постепенно да подобрява качеството на обслужване и хигиенните стандарти всяка година “, завърши Мехмед Ерсой.

Трябва да отбележим, че през 2019 г. според UNWTO (Световната организация по туризъм) Турция е на шесто място в света по брой на туристите и на 14-то място по приходи от туризъм, като този сектор представлява около 12% от икономиката на страната. Миналата година Турция спечели 34,5 милиарда долара от туризма и регистрира близо 52 милиона посетители.

Източник: www.tourprom.ru

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

Експертни мнения: Има ли бъдеще за новия “Thomas Cook”?

"Старият" Thomas Cook, 179-годишна компания и вторият по големина туроператор в света след TUI, се срина през септември 2019 г. Fosun Tourism Group, китайски конгломерат за пътувания, който вече притежаваше известния Club Med, купи права върху марката на фалиралата компания за 14 милиона долара.

Българите – третата по големина група чужди туристи в Турция

Броят на чуждестранните посетители в Турция е достигнал 7,3 милиона в периода януари-август, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на данни на министерството на културата и туризма. Данните бележат спад с цели 76,6 процента в сравнение със същия период на миналата година, който се дължи на ограниченията за пътуване, наложени срещу разпространението на COVID-19.

НСИ: 68% спад на посещенията на чужденци в България през август

През август 2020 г. посещенията на чужденци в България са 747.1 хил., или с 67.9% по-малко в сравнение с август 2019 година.
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин