fbpx
Новини Над 95% заетост на хотелите отчетоха в Крим, очакват 7 милиона туристи...

Над 95% заетост на хотелите отчетоха в Крим, очакват 7 милиона туристи тази година

Само преди около две седмици Крим се отвори за туристи от други руски региони, а заетостта на хотелите вече достигна 95-100%, според министъра на туризма на Крим, Вадим Волченко.

Експертите казват, че в момента туристическите курорти в Крим са с голямо търсене, особено най-скъпите. От друга страна, в бюджетните хотели все още има останали стаи.

Този туристически прилив обаче не означава рекорд на туристическия поток или свръх печалби в сектора. Като се има предвид средната заетост, се очаква увеличение от едва 5-7% в сравнение с преди година през същите месеци. Това обаче трябва да се приеме като успех, като се има предвид липсата на туристи през май и юни (което е най-натовареният месец за курортите в Крим).

С гореспоменатото скромно увеличение и отсъствието на туристи заради блокирането вследствие на Covid-19, общият брой възлиза на 20% намаление. В този контекст има малка надежда за удължаване на сезона на почивките до септември. Това обаче много зависи от два фактора. Първо, времето, което сега е доста несигурно и трудно за прогнозиране в тази част на Европа. Второ, дали ще се случи или не втора вълна на коронавирус, която мнозина очакват още в началото на есента. В момента има много малко резервации за септември, а продажбите са ограничени до средата на август.

Миналата година според местните власти 7,4 милиона туристи (+ 9,3% спрямо 2018 г.) са посетили Крим, като поставиха нов постсъветски рекорд. Кримските туристически експерти предполагат, че при сегашните условия полуостровът може да посрещне около 8 милиона туристи годишно и ако има повече, качеството на услугата ще пострада значително.

Освен това те смятат, че има голяма необходимост от подобряването на инфраструктурата: пътища, места за настаняване, паркинги, плажове и други. Тази година, както споменахме, туристическият поток със сигурност ще намалее. Падането обаче може да не е толкова драматично, както в другите ваканционни дестинации. Ръководителят на републиката Сергей Аксенов прогнозира намаляване с 10-15% поради ограничителните мерки, причинени от пандемията на коронавирус. Така официалната прогноза за броя на посетителите през 2020 г. е 6,3-6,6 милиона почиващи на полуострова.

Източник: crimea.gov.ru

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

Министърът на туризма на Турция: Потокът на български туристи е голям

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с министъра на културата и туризма на Република Турция Мехмет Ерсой. С турския си колега обсъдиха възможностите за съвместни инициативи между двете страни.

Интервю с председателката на Booking.com – Джилиан Танс

Джулианс Танс, бивш изпълнителен директор на Booking.com, а към този момент председател на най-голямия сайт за резервации даде интервю пред Дженифър Крихтън от The Flock. Танс говори за началото на Booking.com, как компанията преминава през кризата и какви са очакванията за бъдещето на индустрията.

МТ проведе среща с най-големите туристически организации в Турция, рекламират зимните ни курорти

Министърката на туризма Марияна Николова проведе работна среща с най-големите туристически сдружения в Турция. По време на разговорите тя представи възможностите на страната ни за целогодишен туризъм. „България има великолепни условия за туризъм. Нашата целенасочена рекламна кампания повиши интереса на турските гости към зимните ни курорти и към посещенията в най-големите ни градове София, Пловдив, Варна и Бургас“, заяви българският министър.
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин