fbpx
Новини Нови правила за пътуване в Европа предложи ЕК

Нови правила за пътуване в Европа предложи ЕК

В петък Европейската комисия одобри препоръка към Европейския съвет, за да гарантира, че всички мерки, предприети от държавите членки, които ограничават свободното движение поради пандемията на коронавируса, са координирани и ясно комуникирани на ниво Европейския съюз.

Сега членовете трябва да се споразумеят за нивото на инфекциите, което би предизвикало ограничения за дадена държава, и за стандартния отговор за пътуващите, които се връщат от високорисковите райони, което може да включва задължителни карантина или тестване.

Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи, заяви в петък: „Искаме да можем да се възползваме напълно от нашето Шенгенско пространство. Ето защо искаме ясна система „зелено, оранжево, червено“, а не калейдоскоп от индивидуални мерки.“

Комисията предлага всяка държава членка да вземе предвид следните критерии при въвеждането на ограничителни мерки:

  • Общият брой на новите случаи на Covid-19 на 100 000 души в даден район за период от 14 дни;
  • Процентът на положителните тестове от всички тестове за Covid-19, проведени в дадена област през седемдневен период;
  • Броят на тестовете за Covid-19, извършени на 100 000 души в даден район през седемдневен период.

Според предложенията Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) ще публикува цветно кодирана карта ежеседмично, като държавите-членки трябва да се информират взаимно и Брюксел в четвъртък, преди да въведат ограничения в началото на следващата седмица.

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

МТ рекламира България като дестинация пред немски инфлуенсъри

Министърката на туризма Марияна Николова се срещна с Ан Щайнбах и Клеменс Зехи - блогъри и инфлуенсъри от Германия. Тя ги приветства за избора да посетят България през есента, когато у нас са много популярни разходките в планината и услугите на СПА курортите. Германските гости свързват страната ни предимно с летните почивки по Черноморието, но туристическият ни потенциал е много по-голям и разнообразен, обхващащ четири сезона. Лековитите води и балнеоцентровете стават все по-търсени и от много чужденци, информира министърът и припомни, че страната ни е на второ място в Европа след Исландия по богатство на минерални води.

Министърът на туризма на Турция: Потокът на български туристи е голям

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с министъра на културата и туризма на Република Турция Мехмет Ерсой. С турския си колега обсъдиха възможностите за съвместни инициативи между двете страни.

Интервю с председателката на Booking.com – Джилиан Танс

Джулианс Танс, бивш изпълнителен директор на Booking.com, а към този момент председател на най-голямия сайт за резервации даде интервю пред Дженифър Крихтън от The Flock. Танс говори за началото на Booking.com, как компанията преминава през кризата и какви са очакванията за бъдещето на индустрията.
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин