fbpx
Новини Русия обяви позицията си относно пътуванията това лято в България, Турция и...

Русия обяви позицията си относно пътуванията това лято в България, Турция и други

Министерството на външните работи на Русия обяви официалната си позиция относно перспективите за пътувания в чужбина това лято. Вечерта на 28 май на уебсайта на агенцията се появи обширен документ с доста подробно описание на ситуацията във всяка страна. Още от първия параграф става ясно, че руснаците не могат да разчитат на бързо възстановяване на възможностите си за пътуване.

Относно Турция всичко изглежда сравнително добре за руските граждани- почивката там “ще стане възможна след приключване на санитарната и епидемиологична сертификация на туристическите места“. Вероятно в близко бъдеще ще има информация по повод възобновяването на полетните програми.

Относно България, министерството отчита следното: чужденците ще бъдат задължени да попълват декларации, потвърждаващи, че не са заразени с коронавирус, и се съгласяват, че в случай на заболяване, лечението ще се извърши за тяхна сметка. “Възстановяването на туристическия поток от Русия към България все още не е обсъждано”, подчертава министерството.

Любопитно е, че когато описва ситуацията с Гърция, Министерството на външните работи започва така: „приходите от туризъм съставляват една трета от БВП на страната“. Вероятно по този начин властта в Русия се опитва да предупреди туристите от необмислени пътувания до там, ако такава възможност се появи твърде рано. Министерството съобщава, че страната “започва да отваря месетата за настаняване и заведенията за хранене от 15 юни. Отварянето на външните граници ще се извършва на двустранна основа с онези държави, в които тежестта на ситуацията с коронавирус е намалена.”

„В Кипър планират да започнат туристическия сезон поетапно. От 9 до 20 юни летищата ще започнат да приемат граждани от 19 страни, разделени в две категории в зависимост от епидемиологичния им статус. При влизане ще е необходимо да се предостави сертификат за отсъствие на вируса. По отношение на Русия ситуацията може да стане по-ясна през втората половина на юни “, заяви външното министерство. Припомняме, че Кипър представи план за извънредни ситуации и покриване на медицински разходи, ако турист се разболее от Covid-19, като част от усилията за насърчаване на завръщането на почиващите.

По всичко личи, че руските граждани ще могат да тръгнат на почивка в Европа не по-рано от началото на юли. Границите на страната продължават да са затворени, а случаите на заразени с Covid-19 бавно намаляват, но все още не са паднали под 8000 на ден.

Източнк: Министерство на външните работи на Руската Федерация

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

Директор в Alltours: Планираме два пъти повече чартъри за България през 2021 година

"Германия е приоритетен туристически пазар и партньор на България. Страната ни е предпочитана дестинация за семейна почивка на германските туристи. През 2019 г. общият брой на туристическите им посещения у нас е над 761 хил., но корона-кризата ни изправи пред предизвикателства, които трябва да преодолеем с общи усилия."

Директорът на Интертурист: Турските хотели продължават намаляването на цените

Турските хотели търсят начини за допълнително намаляване на цените на нощувките през есенния сезон. Това обяви изпълнителният директор на туроператора "Интурист" Сергей Толчин по време на пресконференция в Националната служба за новини за резултатите от летния сезон.

TUI си осигури нова финансова инжекция за да оцелее през зимата

TUI Group постигна съгласие за втора финансова инжекция на стойност 1,2 млрд. евро от германското правителство, за да оцелее през зимата. Най-голямата европейска туристическа организация потвърди, че е изпълнила друго условие за предоставянето на втори стабилизационен пакет от германското правителство. Пакетът за подкрепа ще даде на TUI допълнителни 1,2 млрд. евро, за да даде общо 2 млрд. евро
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин