fbpx
Новини Руските туристи попаднаха в "черния списък" на ЕС

Руските туристи попаднаха в “черния списък” на ЕС

След отварянето на границите ЕС възнамерява да блокира влизането на граждани на Русия, САЩ и Бразилия, съобщава днес The New York Times.

Според изданието в момента в Европа се обсъждат два списъка с приемливи посетители, въз основа на това как страните се справят с пандемията на коронавирус. И двата списъка включват Китай, но изключват редица страни, включително Русия, Съединените щати и Бразилия, които водят по брой носители на вируса. Окончателният списък ще бъде одобрен от Съвета на Европа до 1 юли и ще се преразглежда на всеки две седмици.

Според пресслужбата на Европейската комисия, основното условие за влизане в списъка е поне същата или по-добра епидемиологична ситуация, отколкото в страните от ЕС. В същото време тя трябва да се стабилизира или подобрява, а броят на новите инфекции не може да надвишава 16-20 на 100 хиляди души, в течение на 14 дни. По този начин, за Русия тази цифра трябва да бъде не повече от 23-29 хиляди души за две седмици или 1600-2000 хиляди души на ден (към този момент – около 7-8 хиляди дневно).

Някои визови центрове вече започнаха да приемат заявления за визи, но дори няма намек за пълно отваряне на границите в близко бъдеще. Както от Европа, така и от Русия.

Както заяви вицепремиерът на Русия Татяна Голикова, решенията за възобновяване на международните полети ще се вземат симетрично, като се вземат предвид споразуменията на Русия с други страни и тяхната позиция по отношение на страната. От своя страна ръководителят на Роспотребнадзор (Федерална служба за надзор в сферата на правата на потребителите) Анна Попова заяви, че полетите в чужбина ще има, само след като се сведат до минимум рисковете от COVID-19. Тя добави, че международните полети ще бъдат подновени “много внимателно”, “много постепенно” и “много бавно”.

След отварянето на границите, в Европа се очаква бум на здравния туризъм, както и голямо търсене на по-малко популярни видове пътувания – екотуризъм, събитиен и кино туризъм, гастрономически маршрути.

Според експерти въздушният трафик между Европа и Русия няма да бъде възстановен преди август – точно тогава според прогнозите пандемията в Русия ще бъде овладяна.

Източник: profi.travel

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

TUI си осигури нова финансова инжекция за да оцелее през зимата

TUI Group постигна съгласие за втора финансова инжекция на стойност 1,2 млрд. евро от германското правителство, за да оцелее през зимата. Най-голямата европейска туристическа организация потвърди, че е изпълнила друго условие за предоставянето на втори стабилизационен пакет от германското правителство. Пакетът за подкрепа ще даде на TUI допълнителни 1,2 млрд. евро, за да даде общо 2 млрд. евро

Експертни мнения: Има ли бъдеще за новия “Thomas Cook”?

"Старият" Thomas Cook, 179-годишна компания и вторият по големина туроператор в света след TUI, се срина през септември 2019 г. Fosun Tourism Group, китайски конгломерат за пътувания, който вече притежаваше известния Club Med, купи права върху марката на фалиралата компания за 14 милиона долара.

Българите – третата по големина група чужди туристи в Турция

Броят на чуждестранните посетители в Турция е достигнал 7,3 милиона в периода януари-август, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на данни на министерството на културата и туризма. Данните бележат спад с цели 76,6 процента в сравнение със същия период на миналата година, който се дължи на ограниченията за пътуване, наложени срещу разпространението на COVID-19.
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин