fbpx
Новини Силата на кризата: 80% спад на полетите на летище Бургас през юли...

Силата на кризата: 80% спад на полетите на летище Бургас през юли и август

80 на сто спад на полетите от и към летище Бургас през най-силните летни месеци юли и август, отчетоха от Бургаската регионална туристическа камара (БРТК). Чартърни полети с туристи въобще не пристигнаха през май и юни, отчитат от организацията.

Липсата на организирани международни туристи е и причината за отлив от големите курорти като Слънчев бряг. В същото време летният сезон премина под знака на индивидуалните туристи, а основните гости бяха българите, обясняват от камарата в навечерието на Световния ден на туризма 27 септември. Новите условия за пътуване, във връзка с мерките за неразпространение на COVID-19 обаче са и причина по-малките курортни селища, особена по южното Черноморие, които традиционно са посещавани предимно от българските туристи, да отчетат повече гости в сравнение с предходния летен сезон, обясняват от организацията. Заради рестрикциите основните чужди пазари за родните морски курорти това лято се оказаха Румъния, Полша, Украйна, Чехия и Германия, отчитат от бранша.

През това лято преобладаващите резервации са били директни, без ползването на посредници, а почивките – по-кратки, но по-чести. Сред трудностите за бизнеса предвид спецификите на сезона са трудностите, породени от резервациите и анулациите в последния момент, необходимостта да се промени стила на работа, за да отговори на очакванията на българските клиенти, които са различни от тези на гостите от традиционните за морето чужди пазари, увеличените разходи за консумативи и дезинфектанти, както и за реклама. Сред проблемите, посочени от бизнеса е и наличието на малко паркоместа в курортите, предвид, че те са проектирани основно за чужди гости, пристигащи или трансферирани с автобуси от летищата.

За успешния сезон и ръстът на почиващите по родното море българи е помогнало и изискването, наложена от Гърция българите да посещават южната ни съседка само след направен PCR-тест и отрицателен резултат, както и ограниченията за пътуване в Турция, признава зам.-председателят на УС на организацията Деница Колева.

„Хаотичните действия на правителствата направиха сезона още по-труден и непредвидим“, обяснява Владимир Маринов от БРТК. „Хотелите, които отвориха, не разчитаха на особено висока заетост, намалиха броя на наетия персонал, но в крайна сметка, се оказа, че са добре заети, особено в почивните дни, което доведе до допълнителни усложнения при подсигуряване на качествено обслужване”, допълва Маринов.

Източник: Национален борд по туризъм

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

МТ рекламира България като дестинация пред немски инфлуенсъри

Министърката на туризма Марияна Николова се срещна с Ан Щайнбах и Клеменс Зехи - блогъри и инфлуенсъри от Германия. Тя ги приветства за избора да посетят България през есента, когато у нас са много популярни разходките в планината и услугите на СПА курортите. Германските гости свързват страната ни предимно с летните почивки по Черноморието, но туристическият ни потенциал е много по-голям и разнообразен, обхващащ четири сезона. Лековитите води и балнеоцентровете стават все по-търсени и от много чужденци, информира министърът и припомни, че страната ни е на второ място в Европа след Исландия по богатство на минерални води.

Министърът на туризма на Турция: Потокът на български туристи е голям

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с министъра на културата и туризма на Република Турция Мехмет Ерсой. С турския си колега обсъдиха възможностите за съвместни инициативи между двете страни.

Интервю с председателката на Booking.com – Джилиан Танс

Джулианс Танс, бивш изпълнителен директор на Booking.com, а към този момент председател на най-голямия сайт за резервации даде интервю пред Дженифър Крихтън от The Flock. Танс говори за началото на Booking.com, как компанията преминава през кризата и какви са очакванията за бъдещето на индустрията.
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин