fbpx
Новини Ще попадне ли България в страните без карантина за британците?

Ще попадне ли България в страните без карантина за британците?

Великобритания ще премахне 14-дневния карантинен период за хора, пристигащи от страни, за които смята, че има по-нисък риск за заразяване с COVID-19, заяви правителството в петък.

Съветите на Министерството на външните работи да се избягват всички пътувания, които не са със задължителен характер извън Великобритания, също ще бъдат облекчени за някои страни и региони. Взети заедно, тези промени ще улеснят британците да пътуват в чужбина за лятната си ваканция.

Облекченията са най-новият ход, предприет от правителството за премахване на спешните мерки, предприети за спиране на разпространението на COVID-19, тъй като министрите гледат да ограничат икономическите щети, причинени от вируса.

Експертен екип ще постави нациите в три категории: зелено, кехлибар и червено. Пътниците, пристигащи от зелени и кехлибарени страни, вече няма да трябва да карантират себе си 14 дни след пристигането си.

„Новата ни система за оценка на риска ще ни позволи внимателно да отворим редица безопасни маршрути за пътуване по целия свят“, заяви говорител на правителството. „Но ние няма да се колебаем да сложим спирачките, ако възникнат рискове.“

Правилата за страните с червена категория няма да се променят. Карантинната политика, въведена на 8 юни, беше подложена на сериозна критика от авиокомпаниите, летищата и сектора на хотелиерството, които твърдят, че тя пречи на международните пътувания в момент, когато са се надявали тя да се възстанови.

Предстои обявяването на категориите през следващата седмица, като промените в правилата се очаква да влязат в сила седмицата след това. Те ще се основават на фактори, включително разпространение на COVID-19, траекторията на заболяването и надеждността на данните. Великобритания заяви, че е вероятно да обсъдят това със страни, включително Франция, Гърция и Испания.

През следващата седмица Министерството на външните работи ще обяви онези страни, в които счита, че рискът за общественото здраве вече не е неприемливо висок.

Дали България ще попадне в “зеления” списък, все още не се знае. Миналият месец страната ни фигурираше във всички разговори на главните мениджъри на големите туроператори в Англия и Европа като надеждна дестинация и една от държавите, към които ще се пренасочи туристическия поток. За съжаление обаче през изминалите седмици, заедно с покачването на случаите със заразени с Covid-19, България започна да се споменава все по-рядко, за сметка на Гърция, Испания, Португалия и други.

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

TUI си осигури нова финансова инжекция за да оцелее през зимата

TUI Group постигна съгласие за втора финансова инжекция на стойност 1,2 млрд. евро от германското правителство, за да оцелее през зимата. Най-голямата европейска туристическа организация потвърди, че е изпълнила друго условие за предоставянето на втори стабилизационен пакет от германското правителство. Пакетът за подкрепа ще даде на TUI допълнителни 1,2 млрд. евро, за да даде общо 2 млрд. евро

Експертни мнения: Има ли бъдеще за новия “Thomas Cook”?

"Старият" Thomas Cook, 179-годишна компания и вторият по големина туроператор в света след TUI, се срина през септември 2019 г. Fosun Tourism Group, китайски конгломерат за пътувания, който вече притежаваше известния Club Med, купи права върху марката на фалиралата компания за 14 милиона долара.

Българите – третата по големина група чужди туристи в Турция

Броят на чуждестранните посетители в Турция е достигнал 7,3 милиона в периода януари-август, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на данни на министерството на културата и туризма. Данните бележат спад с цели 76,6 процента в сравнение със същия период на миналата година, който се дължи на ограниченията за пътуване, наложени срещу разпространението на COVID-19.
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин