fbpx
Новини TUI за последните три месеца: Анулирани бяха над 1,5 млн резервации

TUI за последните три месеца: Анулирани бяха над 1,5 млн резервации

TUI признаха недостатъци в начина, по който се справиха с анулирането на резервации и възстановяването на суми по време на пандемията Covid-19, но заявиха, че са свърши добра работа, предвид обстоятелствата.

Търговският директор Ричард Софер каза, че компанията поема отговорност заради проблемите в началото на кризата с Covid-19 и е положила „огромни усилия за коригиране на ситуацията“.

„Ние положихме огромни усилия, за да поправим тази ситуация и да се уверим, че клиентите имат канали и възможности да говорят с екипите ни, когато им е необходимо. С новата уеб форма, която пуснахме онлайн, те вече имат механизъм, който, надяваме се, е лесно достъпен и затова успяхме да администрираме всички онези възстановявания, които клиентите искат.”

Софер заяви, че първоначално е било трудно да се обработят огромните обеми на анулиране.

„За да го поставим в контекст, през последните два месеца и половина видяхме, че около 1,5 милиона резервации трябва да бъдат отменени. Толкова огромни обеми, които наистина никога не биха могли да бъдат предвидени. Допълнителното предизвикателство да затворим основните офиси и да няма отворени агенции, направи много, много трудно за нашите екипи да могат да се справят с тези контакти с клиенти“, каза той.

„Трябваше да променим системата и в тази ситуация трябваше да създадем нови процеси. За щастие, ние имаме доста добра IT мрежа, така че успяхме да накараме колкото се може повече хора да работят от вкъщи, за да обслужват клиентите.”

Софер каза, че около 40% от клиентите са взели кредитна бележка за възстановяване на средства, за да резервират ваканция на бъдеща дата.

„Явно сме дали стимул на клиентите да направят това. Дадохме много щедра 20% надбавка над това, което са платили.”

Източник: www.travelweekly.co.uk

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

Директор в Alltours: Планираме два пъти повече чартъри за България през 2021 година

"Германия е приоритетен туристически пазар и партньор на България. Страната ни е предпочитана дестинация за семейна почивка на германските туристи. През 2019 г. общият брой на туристическите им посещения у нас е над 761 хил., но корона-кризата ни изправи пред предизвикателства, които трябва да преодолеем с общи усилия."

Директорът на Интертурист: Турските хотели продължават намаляването на цените

Турските хотели търсят начини за допълнително намаляване на цените на нощувките през есенния сезон. Това обяви изпълнителният директор на туроператора "Интурист" Сергей Толчин по време на пресконференция в Националната служба за новини за резултатите от летния сезон.

TUI си осигури нова финансова инжекция за да оцелее през зимата

TUI Group постигна съгласие за втора финансова инжекция на стойност 1,2 млрд. евро от германското правителство, за да оцелее през зимата. Най-голямата европейска туристическа организация потвърди, че е изпълнила друго условие за предоставянето на втори стабилизационен пакет от германското правителство. Пакетът за подкрепа ще даде на TUI допълнителни 1,2 млрд. евро, за да даде общо 2 млрд. евро
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин