fbpx
Новини Туристи от няколко летища във Великобритания ще пътуват в Европа без карантина

Туристи от няколко летища във Великобритания ще пътуват в Европа без карантина

Туристи от Великобритания, които летят от ограничен брой летища с нисък риск (low-risk airports), ще могат да влязат в Европа, без да бъдат тествани и поставени под карантина, според нови мерки за откриване на туризъм.

Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) състави списък от 13 летища във Великобритания в райони с най-висок процент на коронавирусна инфекция, съобщава The Times. Тези, които не са в списъка на EASA включват: Единбург, Белфаст, Бристол, Абърдийн, Саутенд, Саутхемптън и Кардиф. 13-те летища, включени в черния списък, включват: Хийтроу, Гетуик, Лутън, Станстед, Манчестър, Бирмингам, Глазгоу и други.

Списъкът на EASA включва всички летища в 23 американски щата и тези в региона Ил дьо Франс около Париж, Ломбардия в Северна Италия и Каталония и Мадрид в Испания. Списъкът е съставен с помощта на данни на Световната здравна организация, Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и други източници.

От EASA коментираха, че списъкът „не е предназначен да предлага ограничения за пътуване или други мерки за обществено здраве, като карантина, на държавно ниво“. Той е създаден главно за да осигури допълнителен „слой на защита за пътниците и служителите“.

Гърция потвърди вчера, че системата ще се използва за определяне на кои пътници ще бъдат подложени на най-строгите мерки при пристигането си от 15 юни, когато отваря границите си.

Пътуващите от райони с висок риск ще бъдат подложени на тест Covid-19, с периоди на изолация от седем или 14 дни в зависимост от това дали резултатът е положителен. Гръцкият министър на туризма Хари Теохарис потвърди, че това ще се прилага рутинно само за пристигащите от летищата в списъка.

Планът се очерта, след като Испания заяви, че британските туристи ще бъдат добре дошли, след като бъдат премахнати ограниченията, в очакване на промени в карантинните планове на правителството на Обединеното кралство. Страната трябва да отвори границите си за международни туристи и да отмени сегашното си 14-дневно карантинно правило от 1 юли. През последните две седмици на юни ще действа пилотна схема, включваща хиляди посетители, предимно от Германия, пристигащи на Балеарските и Канарските острови, които ще бъдат проследени чрез приложение.

Източник: The Times

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

TUI си осигури нова финансова инжекция за да оцелее през зимата

TUI Group постигна съгласие за втора финансова инжекция на стойност 1,2 млрд. евро от германското правителство, за да оцелее през зимата. Най-голямата европейска туристическа организация потвърди, че е изпълнила друго условие за предоставянето на втори стабилизационен пакет от германското правителство. Пакетът за подкрепа ще даде на TUI допълнителни 1,2 млрд. евро, за да даде общо 2 млрд. евро

Експертни мнения: Има ли бъдеще за новия “Thomas Cook”?

"Старият" Thomas Cook, 179-годишна компания и вторият по големина туроператор в света след TUI, се срина през септември 2019 г. Fosun Tourism Group, китайски конгломерат за пътувания, който вече притежаваше известния Club Med, купи права върху марката на фалиралата компания за 14 милиона долара.

Българите – третата по големина група чужди туристи в Турция

Броят на чуждестранните посетители в Турция е достигнал 7,3 милиона в периода януари-август, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на данни на министерството на културата и туризма. Данните бележат спад с цели 76,6 процента в сравнение със същия период на миналата година, който се дължи на ограниченията за пътуване, наложени срещу разпространението на COVID-19.
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин