fbpx
Новини UV лампи- основно оръжие на хотелиерството в битката с вирусите

UV лампи- основно оръжие на хотелиерството в битката с вирусите

Докато планират да отворят врати наново, някои хотели търсят иновативни начини да предотвратят разпространението на COVID19 чрез поддържането на чисти повърхности.

В Калифорния, гостите на някои от висококатегорийни хотели имат възможността да отседнат в стаи, частично дезинфекцирани от необичаен нов член на персонала: триметровия робот, Кенеди. Кенеди е един от трите робота, които Hilton в Бевърли Хилс използва от компанията Xenex Dezinfection Services. Той е сред най-новите линии за защита на хотел Beverly Hilton срещу коронавируса. Стаята преминава през обичайното почистване от персонала, след което машината убива вируса чрез мигане на интензивна, убиваща микроби ултравиолетова светлина.

„Ние наистина насочихме вниманието си към изследване и инвестиране в най-съвременните технологии, за да могат нашия екип и гости да имат допълнителна защита“, заяви Дейвид Алагем, един от ръководителите на хотела, пред ABC News. “Освен самите стаи, багажът на гостите ще бъдат дезинфекцирани с помощта на тези роботи”, каза Алагем.

Ултравиолетовата или UV светлината отдавна се използва като дезинфектант в лечебните заведения, но тъй като компаниите предпазливо отваря вратите си след пандемията, техниката започва да се разпространява много по-широко – от индустрията на хотелиерството до обществения транспорт. „Дезинфекцията с ултравиолетова светлина се използва от около 100 години“, казва Джеймс Мали, професор и инженер по граждански и екологични науки в Университета в Ню Хемпшир. „Добре направено, това може да бъде чудесно средство в кутията с инструменти, тъй като е изключително бърз физически дезинфектант, който не съдържа химикали и буквално работи със скоростта на светлината.“

Наскоро Тексаският биомедицински изследователски институт тества робота на Xenex „Light Strike“ срещу SARS-COV2, вируса, причиняващ COVID-19. Той установи, че след две минути излагане на UV светлината на метър разстояние, вирусът е елиминиран с 99,999%. „Роботът създава високоенергиен импулс от UV светлина, която попада в генетичния материал на вируси и бактерии и го прави така, че да не могат да се репликират повече. Чрез пулсиране на светлината ние можем да създадем много, много висока интензивност.“, казва д-р Марк Стибич, основател на Xenex и главен научен директор.

Видът на UV светлина, използван за убиване на микроби, известен като UV-C, може да бъде изключително вреден за хората, ако те са пряко изложени на него при висока интензивност или за продължителен период от време. Наложително е технологията да се използва в защитени помещения, където трябва да се използва само от обучени служители, които носят подходящи лични предпазни средства за безопасност.

Все повече фирми изследват начини за използване на технологията. В допълнение към Beverly Hilton, InterContinental Hotels Group казаха пред ABC News, че сега използват технологията за ултравиолетова светлина в някои от техните хотели, включително в Crowne Plaza в White Plains, New Йорк. Моника Хенри, генерален мениджър в Plaza, заяви, че хотелът използва четири лампи с UV лъчи от компанията Fight with Lights като част от процеса на почистване.

Патрик Фой, председател и изпълнителен директор на MTA, на пресконференция миналия месец, където беше демонстрирана технологията каза: “Не искам да подвеждам никого да мисли, че това е лек. Все още има много работа, но това е значително и обещаващо ново развитие.”

Д-р Кина Тхакарар, специалист по инфекциозни заболявания в Медицински център Мейн, също подчерта, че ще е необходимо повече от UV светлина, за да се преодолее разпространението на коронавируса. “Тя не трябва да се използва самостоятелно като дезинфектант”, каза Такарар. “За да защитите себе си и другите от COVID-19, важно е да следвате указанията на CDC около превенцията: миене на ръцете, носене на маска, физическо дистанциране и почистване на повърхности.”

Източник: abcnews.go.com

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

TUI си осигури нова финансова инжекция за да оцелее през зимата

TUI Group постигна съгласие за втора финансова инжекция на стойност 1,2 млрд. евро от германското правителство, за да оцелее през зимата. Най-голямата европейска туристическа организация потвърди, че е изпълнила друго условие за предоставянето на втори стабилизационен пакет от германското правителство. Пакетът за подкрепа ще даде на TUI допълнителни 1,2 млрд. евро, за да даде общо 2 млрд. евро

Експертни мнения: Има ли бъдеще за новия “Thomas Cook”?

"Старият" Thomas Cook, 179-годишна компания и вторият по големина туроператор в света след TUI, се срина през септември 2019 г. Fosun Tourism Group, китайски конгломерат за пътувания, който вече притежаваше известния Club Med, купи права върху марката на фалиралата компания за 14 милиона долара.

Българите – третата по големина група чужди туристи в Турция

Броят на чуждестранните посетители в Турция е достигнал 7,3 милиона в периода януари-август, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на данни на министерството на културата и туризма. Данните бележат спад с цели 76,6 процента в сравнение със същия период на миналата година, който се дължи на ограниченията за пътуване, наложени срещу разпространението на COVID-19.
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин