fbpx
Устойчив туризъм 21Sustainability: Ползите за туризма от биоразнообразието

21Sustainability: Ползите за туризма от биоразнообразието

Хората, които не пътуват по професионални причини, пътешестват най-вече за да намерят вдъхновение, спокойствие или за да разширят собствения си мироглед. Туристите търсят непокътнати и разнообразни места. Основната причина за пътуване за между 20 до 40 процента от световния туристически бизнес са именно животните, екосистемите и природата като цяло. Следователно туризмът до голяма степен зависи от биоразнообразието.

Биологичното разнообразие не означава само разнообразие от видове, но и от гени (на отделните индивиди – например при близо 8 милиарда души по света съществува огромно разнообразие от човешки черти) и екосистеми (гори, корални рифове, пустини и т.н.) в природата. Разбира се, природата е не само туристическа атракция, но и предоставя много неща на човечеството, като например чистия въздух и вода, плодородната почва или материали като дървото. Природата ни предоставя всичко безплатно. За съжаление комбинацията от нулеви разходи и големи ползи подлага видовете и екосистемите на свръхексплоатация. Тя се осъществява почти навсякъде и застрашава биологичното разнообразиет  по света.

Ситуацията е толкова критична, че според учените сме изправени пред първото масово изчезване на видове след това на динозаврите.

Курортите и хотелите имат значителен принос за отрицателното въздействие върху биоразнообразието. Увеличаването на туристическият поток, наред с разрастващата се инфрастурктура, емисиите на въглероден диоксид, огромното количество отпадъци, увеличаването на потреблението на вода и енергия, допринасят за унищожаването на биоразнооразието.

Някои примери за отрицателното влияние на хората и туристите по света върху екосистемите са щетите по кораловите рифове от неопитни водолази и туристи, загиването на горски площи поради прекомерната консумация на курортите. Също така презастрояването е един от големите вредители за екосистемите и природата: строителство върху плажове за гнездене на морски констенурки, бетониране на огромни площи за паркинги и хотели. Примерите за отрицателното влияние на туризма върху природата са безкрайни.

Красотата на кораловите рифове стои зад успеха им като магнит за туристи

Хубавото е, че ако се опазва биоразнообразието, хотелиерството също ще печели от това. В крайна сметка тези, които изберат да съхранят и помагат на екосистемите също ще бъдат привлекателни за туристите и ще останат търсени дестинации за отдих. Природата и туристическото търсене вървят ръка за ръка. Експерти гарантират, че построяването или преустройването на хотели, чиито дизайн и устройство насърчават и подпомагат биологичното разнообразие, повишава благосъстоянието на гостите.

Някои начини за преустройство на хотелите с положително влияние върху природата са засаждането на комплексите с местни видове дървета и храсти, подходящи за гнездене на местни видове птици и насекоми, както и използването на екологично чисти строителни материали. Други идеи са:

  • създаването на собствени градини,
  • естествени водни басейни,
  • дейности за туристите свързани със засаждане или разглеждане на местни цветя или билки,
  • засаждането на растения по стени и покриви на сградите,
  • създаване на цветни ивици,
  • съдаване на “хотели” за насекоми,
  • дейности по производство на собствен мед и много други.

Друго добро подобрение в устройството ще бъде ако при ежеднивния бизнес се използват регионални вериги за доставки. Отнася се най-вече за доставката на хранителни продукти, но потенциално и за закупуването на оперативни консумативи, оборудване и мебели. Също така вътрешната и външната комуникация могат да са подпомагащи за екоразнообразието. Ако служителите са компетентно обучени на тази тема и дават насоки на гостите, те могат да станат посланници на биологичното разнообразие. Такъв ангажимент и създаването на подобна цел може да подобри и връзката между персонала и хотела.

Гостите търсят приятно преживяване, отдих и благополучие. След неотдавнащния доклад на Световният съвет за биологично разнообразие и предупреждението за масово изчезване, хората започнаха все повече да се ангажират и осведомяват за проблема. Той предизвика голямо безпокойство и смущение. Туристите имат желание да се отдадат на решенията и мерките, но очакват експертните насоки на домакините си. Всяка екосистема може да е достатъно интересна и красива, без задължително да става въпрос за тропически гори или коралови рифове. Местната гора, езеро или плаж могат също да бъдат истинско изживяване и да повишат благосъстоянието на природата и туристите едновременно. Част от офертите и програмите за анимация мога да станат и специализирани обиколки из природата, работилници или събития.

Прочетете повече: “21Hotels”: Утопия Форест- Утопация в сърцето на гората

Как защитата на биологичното разнообразие може да увеличи и удовлетвореността на гостите трябва да се превърне в отправна точка за иновациите в туризма като цяло? Нужно е хотелиерите да се информират и да се запитат как могат да оптимизират веригите си за доставки, как да разширят офертите си, как да преустроят бизнеса си, за да защитят природата около себе си. Ангажираността към опазването на биологичното разнообразие показва чувство за отговорност и фокус към служителите и гостите, като в същото време може и да е печеливша стратегия за бизнеса.

Благодарим на колегите от TUTAKA за полезния материал!

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

Директор в Alltours: Планираме два пъти повече чартъри за България през 2021 година

"Германия е приоритетен туристически пазар и партньор на България. Страната ни е предпочитана дестинация за семейна почивка на германските туристи. През 2019 г. общият брой на туристическите им посещения у нас е над 761 хил., но корона-кризата ни изправи пред предизвикателства, които трябва да преодолеем с общи усилия."

Директорът на Интертурист: Турските хотели продължават намаляването на цените

Турските хотели търсят начини за допълнително намаляване на цените на нощувките през есенния сезон. Това обяви изпълнителният директор на туроператора "Интурист" Сергей Толчин по време на пресконференция в Националната служба за новини за резултатите от летния сезон.

TUI си осигури нова финансова инжекция за да оцелее през зимата

TUI Group постигна съгласие за втора финансова инжекция на стойност 1,2 млрд. евро от германското правителство, за да оцелее през зимата. Най-голямата европейска туристическа организация потвърди, че е изпълнила друго условие за предоставянето на втори стабилизационен пакет от германското правителство. Пакетът за подкрепа ще даде на TUI допълнителни 1,2 млрд. евро, за да даде общо 2 млрд. евро
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин