fbpx
Устойчив туризъм 21Sustainability: Рециклиране на отпадъци в хотелиерството

21Sustainability: Рециклиране на отпадъци в хотелиерството

Управлението на отпадъците в хотела може да бъде проблем, особено що се отнася до рециклирането. Как могат хотелите да увеличат рециклирането, за да намалят влиянието върху околната среда? Има много въпроси за това как програмите за рециклиране в хотелите могат да помогнат на околната среда. В рубриката 21Sustainability днес ще ви представим няколко идеи за рециклиране.

Индустрията на хотелиерството и ресторантьорството произвеждат милиони тонове отпадъци всяка година, като средно гост на хотел “произвежда” приблизително 2,5 килограма боклук на ден. Хотелите са известни с това, че създават големи обеми отпадъци, повечето от които се изпращат в депа. За щастие, чрез най-добрите практики и стратегии в индустрията, рециклирането е чудесна възможност за хотелите, тъй като 50-60% от общия им поток отпадъци се оценява като рециклируем.

С буквално хиляди клиенти, които минават през вратите им всяка година работещи 24 часа на ден, хотелите са много по-склонни да заменят и купуват ново оборудване и електроника, отколкото много други видове бизнес. Ето защо програмите за рециклиране за хотелите започват да се превръщат в нова ера в хотелската индустрия и техните усилия да ограничат отпадъците.

Хотелската индустрия генерира огромни обеми твърди отпадъци и макар че много хотели имат програми за рециклиране на продукти като сапун например, със сигурност има много други продукти, които се заменят постоянно, а старите изхвърлят, като хотелиерите се стремят да отговорят на очакванията на своите гости. А хотелската индустрия би могла да допринесе изключително много за околната среда и общностите, ако въведе програми за рециклиране на много повече неща от просто сапун, включително остаряла офис техника и електроника.

По-важното е обаче, че програмите за рециклиране за хотелиерството имат добър бизнес потенциал. Хотелите забелязаха, че разходите им за изхвърляне на отпадъци падат, след като започнат рециклирането, а също така това е ефективно средство за връзки с обществеността, за да се уведомят гостите и широката общественост, че програмите за рециклиране допринасят за по-здравословна среда за всички.

Някои мениджъри на хотели може да приемат, че е твърде трудно да стартират и експлоатират вътрешна програма за рециклиране. Те имат много голям персонал, работят 24 часа на ден и имат предизвикателството да предоставят незабавна и надеждна услуга на своите гости.

Къде ще се вмъкне рециклирането в този натоварен график? Всъщност редица хотели вече са доказали, че могат да създадат успешни програми за рециклиране. Много от големите хотелски вериги по света имат изключително ефективни програми, като Marriott International, IHG, Hyatt и други, които са водещи в устойчивия туризъм.

Някои хотели вече действат самостоятелно. Hilton Hotels обявиха, че стартира пилотна програма за рециклиране на електроника в дългосрочен план. Hilton искат отговорно да се разпореждат с по-старите електронни устройства на хотела, тъй като те купуват и въвеждат по-модерни или енергийно ефективни такива.

Хотелите всъщност са в чудесна позиция за рециклиране, тъй като по-голямата част от отпадъците им се състоят от храна, офис хартия, картони, алуминиеви кутии и пластмасови бутилки. След като управителите на хотела идентифицират материалите, които се използват най-много, могат да се определят най-добрите практики за лесното им рециклиране. Близо 50% отпадъците на хотелите се състоят от храна. Много хотели са разработили програми като компостиране, което в някои случаи се нарича биотор.

Разработването на карта на отпадъците като тази по-горе е полезен инструмент, който позволява на ръководството на хотела да определя точно източника на отпадъци. Тази стратегия може да помогне като идентифицира зоните с голям трафик и къде трябва да се поставят кошчета за отпадъци и рециклиране в целия хотел.

При интерес към материала, в следващия епизод от рубрикатa 21sustainability ще разгледаме отделни аспекти на рециклирането в хотелите, с конкретни примери и добри практики.

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

Директор в Alltours: Планираме два пъти повече чартъри за България през 2021 година

"Германия е приоритетен туристически пазар и партньор на България. Страната ни е предпочитана дестинация за семейна почивка на германските туристи. През 2019 г. общият брой на туристическите им посещения у нас е над 761 хил., но корона-кризата ни изправи пред предизвикателства, които трябва да преодолеем с общи усилия."

Директорът на Интертурист: Турските хотели продължават намаляването на цените

Турските хотели търсят начини за допълнително намаляване на цените на нощувките през есенния сезон. Това обяви изпълнителният директор на туроператора "Интурист" Сергей Толчин по време на пресконференция в Националната служба за новини за резултатите от летния сезон.

TUI си осигури нова финансова инжекция за да оцелее през зимата

TUI Group постигна съгласие за втора финансова инжекция на стойност 1,2 млрд. евро от германското правителство, за да оцелее през зимата. Най-голямата европейска туристическа организация потвърди, че е изпълнила друго условие за предоставянето на втори стабилизационен пакет от германското правителство. Пакетът за подкрепа ще даде на TUI допълнителни 1,2 млрд. евро, за да даде общо 2 млрд. евро
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин