fbpx
Устойчив туризъм Енергийната ефективност в полза на хотелиерството

Енергийната ефективност в полза на хотелиерството

Туристическата индустрия допринася за 9% от глобалния БВП и 8% от заетостта в света с над 250 милиона работни места. В същото време тя е и един от най-големите източници на парникови газове поради високата консумация на енергия. Туризмът не само допринася за проблема, но също така е и силно уязвим и зависим от последиците от климатичните промени. Независимо дали става въпрос за зимен спортен курорт, водолазен център или отдалечен ваканционен остров, климатът е един от основните фактори за туризма и въздействието му върху сектора неминуемо ще се засили с увеличаването на парниковите газове и ускоряването на климатичните промени.

Значителни промени в климата на туристическите дестинации могат компрометират здравето, безопасността и комфорта на туристите и в крайна сметка се отразяват на решенията им за пътуване. Промяната в търсенето енергия и туристическите потоци се отразяват върху туристическия бизнес и местните общности, както и секторите, които са свързани с приходи от туризъм като земеделие, занаяти и строителство. Проблемът е особено деликатен за малки островните държави и развиващите се страни, където туризмът е основната икономическа дейност и в дестинации, които разчитат на предсказуем климат, като Швейцарските Алпи, Средиземноморието и Карибите. Следователно в голям интерес на хотелиерството е то да бъде част от решението и промяната в консумацията на енергия и намаляването на емисиите. На глобално и местно ниво, най-евтиният и бърз начин за ограничаването на консумацията на енергия и растежа на емисиите е чрез инвестиции в технологии за подобряване на енергийната ефективност.

Туристическата индустрия и туристите наравно с нея имат сериозни причини да намалят общата си консумация на енергия и да овладеят зависимостта си от потреблението на енергия, получена от изкопаеми горива. Важно е всеки хотел да проучи екологичните и икономически последици от използването и да се замисли какви технологии, алтернативни горива и стратегии и техники за смекчаване на замърсяването могат да се използват във всекидневните операции.

Вече съществуват множество енергоспестяващи технологии на разположение на хотелиерството

Ако има някакъв тип потребление на енергия, който всички предприятия споделят, това е контрол на климата. Независимо дали е климатик, радиатор или друг начин за отопление, всеки бизнес има нужда контрол на климата в помещенията си за да осигури комфорта и здравето на служителите и клиентите си. 

Новите технологии могат да помогнат на хотелиерския бизнес да намали значително потреблението на си енергия и с него – разходите си. От интелигентни термостати, които позволяват програмиране на потреблението спрямо дневното ниво на заетост, до сензори, които следят заетостта във всяко помещение в реално време, хотелиерството не може да се оплаче от недостиг на налични инструменти за управление на консумацията на енергия. 

Тези системи използват сложни алгоритми и разнообразни набори от данни като историческа термодинамика, местни метеорологични модели и пикови натоварвания на потреблението, за да оптимизират консумацията на енергия в реално време през цялата година.

‘Smart’ управленията скоро ще бъдат новия стандарт в хотелиерството

Интелигентните системи за управление на енергията не се ограничават само до ОВиК системи. Технологията за интелигентно осветление също позволява на хотелите да разберат по-добре енергийните си нужди, да автоматизират потреблението си и да се адаптират в реално време към промените в заетостта. Някои компании успяха да намалят разходите за енергия със 75 процента и подобрява производителността с 20 процента, като използваха интелигентна система за LED осветление. Интелигентните осветителни системи също позволяват задаването на предпочитано време за осветление и проследяването на активността, за да се оптимизира работния процес в цялото съоръжение. 

Значителен разход за енергия за много хотели е и т.н. мощност в режим на готовност, отнасяща се до начина, по който електрическите уреди консумират енергия, докато са изключени (но свързани към системата) или в режим на готовност. Тук е моментът, в който се включват автоматичните контакти за включване и изключване. Това са интелигентни контакти, които използват инфрачервени сензори или таймери, за да прекъснат захранването на всяко свързано устройство, когато устройството не се използва или стаята е незаета. С други думи, те позволяват на хотелите да пестят от захранването на устройства, които не се използват в даден момент.

Точният микс от енергоспестяващи технологии, подходящ за даден хотел, зависи до голяма степен от местоположението и дали хотелът е със сезонен или целогодишен характер. Въпреки това, всички хотели могат да използват новите технологии, за да спестят от разходите си за енергия и в крайна сметка ще бъдат по-печеливши, по-актуални и по-способни да се адаптират към постоянно променящата се реалност.

Това е първата статия от серията ни за Енергийна и водна ефективност в хотелиерството. В следващите седмици ще ви представим решенията, които използват водещите хотели в страната, както и практични съвети, които всеки хотел може да приложи.

Споделете тази статия
Avatar
21Hoteliers
21Hoteliers е медиен проект в областта на Hospitality индустрията - с фокус върху хотелиерството. Проектът има за цел както да информира българските хотелиери за най-важните новини в бранша, така и да вдъхнови и мотивира, като представи добри практики от страната и света.

Още по темата

Най-важното от седмицата, директно в пощата ви.

Последни статии

TUI си осигури нова финансова инжекция за да оцелее през зимата

TUI Group постигна съгласие за втора финансова инжекция на стойност 1,2 млрд. евро от германското правителство, за да оцелее през зимата. Най-голямата европейска туристическа организация потвърди, че е изпълнила друго условие за предоставянето на втори стабилизационен пакет от германското правителство. Пакетът за подкрепа ще даде на TUI допълнителни 1,2 млрд. евро, за да даде общо 2 млрд. евро

Експертни мнения: Има ли бъдеще за новия “Thomas Cook”?

"Старият" Thomas Cook, 179-годишна компания и вторият по големина туроператор в света след TUI, се срина през септември 2019 г. Fosun Tourism Group, китайски конгломерат за пътувания, който вече притежаваше известния Club Med, купи права върху марката на фалиралата компания за 14 милиона долара.

Българите – третата по големина група чужди туристи в Турция

Броят на чуждестранните посетители в Турция е достигнал 7,3 милиона в периода януари-август, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на данни на министерството на културата и туризма. Данните бележат спад с цели 76,6 процента в сравнение със същия период на миналата година, който се дължи на ограниченията за пътуване, наложени срещу разпространението на COVID-19.
Споделете тази статия

Най-важното от седмицата, директно в пощата ти.

Запишете се за нашия ежеседмичен бюлетин